Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Φεύγουν καταθέσεις και αυξάνεται ο ακριβός δανεισμός των τραπεζών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

SOS εκπέμπουν οι τράπεζες. Αρχισαν να πληρώνουν τις πρώτες συνέπειες της καθυστέρησης της αξιολόγησης αυξάνοντας το δανεισμό μέσω του ELA.

Η εκροή των καταθέσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο και κατά την εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, προκάλεσε την αντιστροφή της μείωσης του ακριβού δανεισμού των τραπεζών από τον ELA.

Ετσι οι τράπεζες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναγκάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ μέσω του συστήματος του ELA με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός να φτάσει στα 43,1 δισ. ευρώ από 42,8 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο.

Το ποσό μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, που πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει επιπλέον ότι η επιστροφή καταθέσεων που είχε παρατηρηθεί από τον περασμένο Αύγουστο με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στις τράπεζες περίπου 4 δισ. ως το τέλος του χρόνου, έχει πλέον σταματήσεις.

Και όπως λένε τραπεζίτες, όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει η αβεβαιότητα μεγαλώνει και οι εκροές, ιδίως του νέου χρήματος θα επιταχύνονται, αφού οι καταθέτες αυτού μπορούν να ¨σηκώσουν¨ όλο το ποσό που κατέθεσαν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε