Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Eurobank: Ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2023 αν και κάτω από τις προσδοκίες

Eurobank: Ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2023 αν και κάτω από τις προσδοκίες

Toν μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας κατά το 2023, επισημαίνει η Eurobank Research στο εβδομαδιαίο δελτίο 7 Ημέρες Οικονομία, αν και η χώρα υπεραπέδωσε έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Η Eurobank τονίζει πως το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο 2023 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,3% (3,0% στην Ευρωζώνη).

Η ιδιωτική κατανάλωση είχε την υψηλότερη συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της Ελλάδας το 2023, καταγράφοντας ενίσχυση 1,8% (συνεισφορά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι επενδύσεις παγίων κινήθηκαν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις επίσημων οργανισμών και της κυβέρνησης (π.χ. ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2023 προέβλεπε αύξηση 15,5% και ο αντίστοιχος του 2024 εκτιμούσε άνοδο 7,1%) καταγράφοντας ήπια ενίσχυση της τάξης του 4,0% (συνεισφορά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες). 

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές καταγράφηκε αύξηση 3,7% (3,2% στα αγαθά και 4,2% στις υπηρεσίες), με τις συνιστώσες των αγαθών και των υπηρεσιών να συνεισφέρουν 0,6 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2023.

Οι κατασκευές, τομείς των υπηρεσιών και η μεταποίηση είχαν θετική συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2023.

Αντιθέτως, ο τομέας της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας είχε αρνητική συνεισφορά κυρίως λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εν κατακλείδι, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι της Ευρωζώνης το 2023, παρά ταύτα ο ρυθμός μεγέθυνσης ήταν μικρότερος των επίσημων προβλέψεων.

Σε αυτό συνετέλεσαν η χαμηλότερη του αναμενομένου αύξηση των επενδύσεων, οι επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία και η ήπια ενίσχυση των εξαγωγών λόγω του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα παρέμεινε χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα (2007) κατά 18,9%, δηλαδή ανακτήθηκαν σχεδόν τα 3/10 των απωλειών της κρίσης χρέους.

Όπως αποκαλύπτεται στο Σχήμα 3, απαιτούνται μέσοι ρυθμοί μεγέθυνσης υψηλότεροι του 2,1% ετησίως έτσι ώστε να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2007 σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ετών.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις