Κυριακή, 3 Νοε.
16oC Αθήνα

Ακίνητα: Αύξηση τιμών έως 80% μέσα σε μια δεκαετία

Ακίνητα: Αύξηση τιμών έως 80% μέσα σε μια δεκαετία

Κοντά στο 80% υπολογίζεται σήμερα η αύξηση των τιμών τόσο των νεόδμητων όσα και των παλαιών ακινήτων σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. Ακριβότερα κατά 85% όπως αναμενόταν είναι τα νεότερα ακίνητα σε σχέση με τις τιμές που είχαν το 2015, ενώ αύξηση που φτάνει το 78% έχουν καταγράψει τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πάνω από μια τριακονταετία.

Η ραγδαία αυτή αύξηση των τιμών μέσα σε μια δεκαετία έχει ανοίξει σημαντικά τη ψαλίδα μεταξύ των μισθών και της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν μόλις 2%, όταν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis η μέση αύξηση των αξιών παλαιότερων και νεόδμητων διαμερισμάτων σε βασικές περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων αλλά και του κέντρου έφτασε το 49%.

Στις εν λόγω περιοχές το επίπεδο της αύξησης των αξιών για τα νεόδμητα διαμερίσματα προσδιορίζεται στο 8,51% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και στο καθόλου ευκαταφρόνητο 24,70% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης πολύ μεγάλη καθώς διαμορφώνεται τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα σε 7,81% πριν ένα χρόνο σε και σε 22,68% πριν δύο χρόνια.

Αναλυτικά, για τα σπίτια έως 105 τ.μ. που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και βρίσκονται στον 1ο ή στον 2ο όροφο, με διαφορά τις υψηλότερες τιμές έχει ο Χολαργός. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω περιοχή τα διαμερίσματα παρουσιάζουν την υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 4.267 ευρώ/τ.μ., από 4.048 ευρώ/τ.μ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 5,41%. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο, όπου η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 3.715 ευρώ, από 3.400 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 9,26%. Στο Μαρούσι, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 3.600 ευρώ/τ.μ., από 3.304 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 8,96%. Στους Αμπελόκηπους, η τιμή ανά τ.μ. είναι 3.080 ευρώ, από 2.795 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας την υψηλότερη ετήσια άνοδο 10,20%. Τέλος, στο Περιστέρι, η τιμή φτάνει στα 2.610 ευρώ/τ.μ., από 2.401 ευρώ/τ.μ., με ετήσια αύξηση 8,70%.

Σύμφωνα με την έρευνα για τα παλαιότερα διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 35 ετών, μέσης επιφανείας 106 τ.μ. και διάμεσης ηλικίας 44 ετών, προκύπτουν τα εξής:

Η υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφεται στον Χολαργό, όπου τα διαμερίσματα έχουν μέση τιμή 2.432 ευρώ/τ.μ., από 2.235 ευρώ/τ.μ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8,81%. Στην περιοχή του Αμαρουσίου, η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, από 1.850 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 8,11%. Στο Παλαιό Φάληρο, η μέση τιμή είναι 1.893 ευρώ/τ.μ., από 1.751 ευρώ/τ.μ., επίσης με ετήσια αύξηση 8,11%. Στην περιοχή του Περιστερίου, η τιμή φτάνει στα 1.588 ευρώ/τ.μ., από 1.487 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 6,79%. Τέλος, στους Αμπελόκηπους, η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 1.562 ευρώ, από 1.457 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7,21%. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφεται στον Χολαργό, ενώ η μικρότερη στο Περιστέρι, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Για τους επόμενους 12 μήνες, οι τιμές στην αγορά ακινήτων προβλέπεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ασφάλεια που προσφέρει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο προσελκύει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Το εγχώριο real estate παραμένει ελκυστικό, καθώς οι τιμές του είναι ακόμη χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με κράτη όπως το Ισραήλ.

Παρά τα υψηλά επιτόκια, η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές – τόσο θεσμικούς όσο και ιδιώτες – παραμένει ισχυρή, καθώς υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων κεφαλαίων. Ειδικά στα βόρεια προάστια, από το Μαρούσι και πάνω, οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν ανάκαμψη, αν και αυτή θα χρειαστεί μερικά εξάμηνα για να γίνει αισθητή.

Σημαντικό είναι ότι η αγορά δεν αντιμετωπίζει συνθήκες φούσκας, καθώς το επίπεδο προσφοράς, ιδιαίτερα σε νεόδμητα διαμερίσματα, παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο σε σχέση με τη ζήτηση, ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα των αξιών.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις