Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Απαλλάσονται φέτος από την υποχρεώση αγρανάπαυσης 127.232 αγρότες – Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

Απαλλάσονται φέτος από την υποχρεώση αγρανάπαυσης 127.232 αγρότες – Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

Την απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης (δηλαδή μη καλλιέργειας εκτάσεων γης) προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με δελτίο τύπου του. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το συνδυασμό γεωπολιτικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας την τελευταία περίοδο και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν την παραγωγή και τα έσοδα των αγροτών, όπως το υψηλό κόστος εισροών και η χαμηλή αξία παραγωγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριξε και αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2024/587 σχετικά με παρέκκλιση όσον αφορά στην εφαρμογή του Προτύπου για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».

Η παρέκκλιση αφορά στην πρώτη απαίτηση (υποχρέωση αγρανάπαυσης) του ΚΓΠΚ 8 και περιορίζεται στο έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Οι άλλες τρεις απαιτήσεις βάσει του προτύπου ΚΓΠΚ 8 που παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης σχετικά με τη διατήρηση χαρακτηριστικών του τοπίου, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Βάση της δυνατότητας αυτής, οι παραγωγοί που υπόκεινται στο εν λόγω πρότυπο μπορούν να πληρούν την απαίτηση για «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων, που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», χωρίς να δεσμεύσουν γη με αγρανάπαυση και αντί αυτού να διαθέσουν τουλάχιστον 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης:

  • για καλλιέργειες που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων και/ή
  • για εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων. 

Επισημαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών.

Η απόφαση αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρεμμάτων και 127.232 αγρότες.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις