Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιβραδύνθηκε στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Νέο «άλμα» στο ελαιόλαδο

Επιβραδύνθηκε στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Νέο «άλμα» στο ελαιόλαδο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επιβράδυνση σε ρυθμό 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή (8.3.2024), με τα τρόφιμα ωστόσο να συνεχίζουν το ράλι τους και με το ελαιόλαδο να κατέχει για άλλη μια φορά τα πρωτεία.

Η αύξηση των τιμών του γενικού δείκτη πληθωρισμού του μηνός Φεβρουαρίου 2024 με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 συγκρίνεται με αύξηση 6,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022 όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε μηνιαία βάση ο γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Οι ετήσιες μεταβολές του γενικού δείκτη, προέκυψαν από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 6,7% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά.
 • 2,4% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 1,3% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 1,6% στην ομάδα διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 3,5% στην ομάδα υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ιατρικά προϊόντα.
 • 0,5% στην ομάδα μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 2,9% στην ομάδα αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους – θέατρα, πακέτο διακοπών.
 • 3,5% στην ομάδα εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 6,5% στην ομάδα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.
 • 1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από την άλλη, από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,3% στην ομάδα στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
 • 1,9% στην ομάδα επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Για άλλον έναν μήνα, τα τρόφιμα γνώρισαν σημαντικές αυξήσεις στην συνέχεια όλου του προηγούμενου διαστήματος. Το ελαιόλαδο «εκτινάχθηκε» κατά 63,7%. Το μεταλλικό νερο-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων επίσης ακρίβυναν κατά 13,8%, ενώ τα φρούτα κατά 12,3%. Οι τιμές στα ψάρια αυξήθηκαν κατά 9,9%, τα λαχανικά κατά 6,5%, η ζάχαρη και τα σοκολατοειδή κατά 5,8% ενώ λοιπά τρόφιμα ακρίβυναν κατά 6,5%.

Πλην των τροφίμων, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 9,9%, στον αντίποδα του φυσικού αερίου το οποίο «βούλιαξε» κατά 52%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στα ασφάλιστρα ζωής κατά 14% ενώ το πακέτο διακοπών ακρίβυνε 8,7%.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις