Μακρο-οικονομία

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας

Η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το «φράγμα» του 5% ενώ ο 30ετής ελληνικός τίτλος έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,26%
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πλέον η Ελλάδα, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές με γνώση της αγοράς επισήμαναν ότι οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει πετύχει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεό τους και μπορούν κάλλιστα να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα.

Στα σημερινά ταμπλό η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το «φράγμα» του 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Tullett Prebon, υποχωρώντας κατά περίπου μισή μονάδα τις τελευταίες πενήντα ημέρες.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, με τις αγορές να αντιδρούν στις επισημάνσεις της Moody’s για τα βαθιά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει από τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για παράταση των φοροαπαλλαγών που νομοθέτησε κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός 30ετής τίτλος έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,26%, που σημαίνει ότι πλέον το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι περίπου 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, ενώ η διαφορά ήταν 0,3 μονάδες στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη απολαμβάνει σαφώς καλύτερους όρους δανεισμού συγκριτικά με την Ουάσιγκτον στα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση του συγκεκριμένου ελληνικού τίτλου μετρήθηκε από την ΤτΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο 3,45%, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο κινείται σε σαφώς χειρότερο επίπεδο, στο 4,45% σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται πάντα με γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαφυλάξει την αξιοπιστία που έχει ανακτήσει έναντι των αγορών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Η Ελλάδα «πύλη» των ΗΑΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Επενδύσεις σε ενέργεια, άμυνα, τεχνολογία και ΑΙ
Ως «φυσική εταιρική σχέση» χαρακτήρισε τη συνεργασία της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μιλώντας στο συνέδριο Investopia Mediterranean-Athens ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς σκηνής ξεκίνησαν οι εργασίες του Investopia Mediterranean στην Αθήνα, επισφραγίζοντας την ισχυρή οικονομική και επενδυτική συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στη φετινή διοργάνωση δίνει το «παρών» μια ποικιλόμορφη ομάδα ανώτερων στελεχών, ηγετών επιχειρήσεων, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και επιχειρηματιών. Η εκδήλωση προσφέρει μια πλατφόρμα για ουσιαστικό διάλογο, ανταλλαγή γνώσεων και εξερεύνηση νέων ευκαιριών σε ένα εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο, θέτοντας την ελληνική πρωτεύουσα στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026 5