Μειώσεις στον τζίρο τους καταγράφουν οι επιχειρήσεις της εστίασης, με την αύξηση του λειτουργικού κόστους και των πρώτων υλών, αλλά και την περιορισμένη κατανάλωση να πιέζουν τα περιθώρια κέρδους.
Ο περιορισμός των εξόδων στην εστίαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς, σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές δυσκολεύονται οικονομικά και, προκειμένου να καλύψουν πρωτίστως τις βασικές -ολοένα και αυξημένες σε επίπεδο τιμών- ανάγκες, προχωρούν σε περικοπές στις εξόδους τους και περιορίζουν την κατανάλωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρνητικό ήταν το πρόσημο στον κύκλο εργασιών του κλάδου της εστίασης το α΄ τρίμηνο του 2026. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο ανήλθε σε 2.141.243 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2025, όπου είχε ανέλθει σε 2.183.671 χιλ. ευρώ.
Στο β΄ τρίμηνο 2026 ανήλθε σε 3.164.801 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2025, όπου είχε ανέλθει σε 3.244.944 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μείωση στον τζίρο «είδαν» οι επιχειρήσεις στις περισσότερες Περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες της χώρας, ακόμη και αυτές που θεωρούνται άκρως τουριστικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λιγότερες έξοδοι, μικρότερη κατανάλωση
Αν και το γ΄ τρίμηνο, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, ο τζίρος της εστίασης αναμένεται να είναι αυξημένος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, δεν αναμένεται να ανατραπεί η τάση των τελευταίων ετών, του περιορισμού της κατανάλωσης.
Όπως έχει καταγραφεί, ακόμα και οι τουρίστες περιορίζουν τις εξόδους τους για φαγητό, προετοιμάζοντας και καταναλώνοντας ολοένα και περισσότερα γεύματα εντός των καταλυμάτων που διαμένουν.
Οι περιορισμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν οδηγήσει σε λιγότερες εξόδους με περιορισμένη κατανάλωση, ενώ έχουν αποκαλύψει και νέες συνήθειες. Οι καταναλωτές στρέφονται στα έτοιμα φαγητά για όσους αναζητούν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με μία έξοδο ή μια παραγγελία (delivery) στο σπίτι.
Τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις και εταιρειών προϊόντων υγιεινής. Με μία από αυτές, η σουηδική Essity να διαπιστώνει μεγαλύτερη αδυναμία στα εστιατόρια των ΗΠΑ που προμηθεύει, σε σύγκριση με εκείνα της Ευρώπης, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Ούλρικα Κόλσρουντ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές και η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας ασκούν πιέσεις στους προϋπολογισμούς των αμερικανικών νοικοκυριών.
«Οι καταναλωτές δεν επισκέπτονται τα εστιατόρια τόσο συχνά όσο στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters η Ούλρικα Κόλσρουντ.
Η τάση αυτή επηρεάζει τον τομέα επαγγελματικής υγιεινής της Essity – ο οποίος διαθέτει προϊόντα όπως οι χάρτινες πετσέτες σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Οι διαπιστώσεις της Κόλσρουντ αντικατοπτρίζουν την πίεση που δέχονται και οι Αμερικανοί καταναλωτές, καθώς οι μισθοί τους δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό.
Μια έρευνα της Gallup, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (21.10.2026) έδειξε ότι μόνο το 39% των Αμερικανών γευμάτιζε σε εστιατόρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ποσοστό μειωμένο από το 53% που καταγράφηκε το 2019.
Η πίεση που ασκείται από τον πληθωρισμό είναι εντονότερη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπως διαπιστώνει και πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία καλύπτει την περίοδο 2022-2025, έδειξε ότι οι αυξήσεις στα εισοδήματα των λιγότερο εύπορων πολιτών δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στη συσσώρευση πλούτου, ενώ η καθαρή περιουσία των φτωχότερων νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%.