Τρίτη, 28 Μαΐ
25oC Αθήνα

Νέα ρύθμιση για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Νέα ρύθμιση για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Ρύθμιση για τις οφειλές υγείας, απαιτείται για τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έτσι ώστε «να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά, εάν δεν πληρωθούν οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, δήλωσε:

«Μία από τις συνέπειες της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, είναι και η δυσκολία εξόφλησης των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά.

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να απαιτεί την πληρωμή των οφειλών που έχουν προς τον ΕΦΚΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες και σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει, τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, με τους περίπου 580.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ.

Το «μπλοκάρισμα» της ασφαλιστικής ικανότητας για τους υπόχρεους θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, της μείωσης της κατανάλωσης, της έλλειψης ρευστότητας.

Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι δεν πρέπει κανένας μη μισθωτός να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας ρύθμισης για τις οφειλές Υγείας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ.

Δεν μιλάμε δηλαδή για μία χαριστική αντιμετώπιση αλλά για μία ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ακόμα υπό ένα καθεστώς κανονικότητας και με αυτό το δεδομένο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την στήριξη του επιχειρείν.

Και η έμπρακτη στήριξη των μη μισθωτών, σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις