Μακρο-οικονομία

Στα μέσα Αυγούστου επιστρέφει σε λειτουργία το LNG Αλεξανδρούπολης για να προσφέρει αέριο σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

Μια σημαντική υποδομή για ολόκληρη την περιοχή προβλέπεται να επιστρέψει το καλοκαίρι

Έξι και πλέον μήνες θα χρειαστούν τελικά προκειμένου να επαναλειτουργήσει το δεύτερο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας μας, το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο, αλλά στα τέλη Ιανουαρίου τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος.

H διαχειρίστρια Gastrade ανακοίνωσε ότι αρχικά προκλήθηκε ζημιά στις αντλίες υψηλής πίεσης (booster pumps) του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU). Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και την επισκευή των αντλιών.

Πλέον, μετά τη νέα αναβολή, το τερματικό προβλέπεται να επαναλειτουργήσει στις 15 Αυγούστου με περιορισμένη δυναμικότητα 25%. Στόχος είναι να φτάσει σε πλήρεις ρυθμούς ως την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή ξεκινάει η χειμερινή περίοδος και το νέο Έτος Αερίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που τηρούν οι διαχειριστές.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι η σημασία του LNG Αλεξανδρούπολης είναι υψηλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αποτελεί τον πρώτο κρίκο του κάθετου άξονα που τροφοδοτεί με αέριο χώρες όπως η Βουλγαρία, ενώ μελλοντικά στόχος είναι το αέριό του να φτάσει ακόμα και μέχρι την Ουκρανία.

Σε μια ακόμη σχετική εξέλιξη, το τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα ολοκλήρωσε πλέον την προγραμματισμένη εποχιακή του συντήρηση και επιστρέφει σε λειτουργία. Το πρόγραμμα δείχνει πως τον Ιούνιο θα φτάσουν στη Ρεβυθούσα τέσσερα φορτία LNG, συνολικού όγκου 390.250 κυβικών μέτρων. Πρόκειται για τρία φορτία της Metlen και ένα της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στην εγκατάσταση νέου συμπιεστή υψηλής πίεσης στο τερματικό, αναβαθμίζοντας έτσι τη μονάδα, όπως αναφέρει το LNG Prime.

Τέλος, πηγές της αγοράς δήλωσαν στο Montel ότι οι αυξημένοι όγκοι LNG μέσω των ελληνικών τερματικών πρόκειται να εξομαλύνουν την πίεση στη φυσική αγορά, η οποία βίωσε αυξημένη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας – Απειλή οι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πιο σημαντική της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN
Εύρεση τρόπων μείωσης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, βήματα για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και για οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Στον πάγο» η αγορά από τις κρατικές οφειλές – Τι σημαίνει η νέα αύξηση στα «φέσια» του Δημοσίου
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ΜμΕ που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς και περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν για αγαθά και υπηρεσίες
Economic crisis of 2022 has affected all possible spheres