Πέμπτη, 25 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Στα σκαριά νέες πρόωρες εξοφλήσεις δανείων του ESM – Πράσινο φως για 15,5 δισ. ευρώ

Στα σκαριά νέες πρόωρες εξοφλήσεις δανείων του ESM – Πράσινο φως για 15,5 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) θα ζητήσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να αντληθούν 15,5 δισ. ευρώ με στόχο νέες εξοφλήσεις δανείων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, ανοίγει τον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 36,1 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών μνημονιακών δανείων (ΕSM).

Από τα κεφάλαια αυτά, ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια αφορούν την περίοδο 2026-2028 και αποτελούν μέρος των συνολικά 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα κατά το πρώτο μνημόνιο.

Θα πρόκειται για την τρίτη διαδοχικά πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Έχουν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2021 η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023 μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ) ενώ ακολούθησε μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή του δανείου από 14 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα δανεικά των 52,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, έχουν διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια (από το 2020 έως τα 2040) και με επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το euribor 3μηνου είναι 3,743%.

Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών τίτλων διαμορφώθηκε χθες στο 3,725%, χαμηλότερα κατά 31 μονάδες βάσης σε σχέση με την Ιταλία και πολύ κοντά στις αποδόσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας (το spread στις 33 και 47 μονάδες βάσης αντίστοιχα).

Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, στο δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις