Μακρο-οικονομία

Στουρνάρας: Έρχονται λύσεις για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα κεφάλαια των τραπεζών

Αναμένεται να συνεχιστεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, την βελτιωμένη εικόνα του δημόσιου χρέους και τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, στο Risk management & Compliance Conference.

Όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία το 2023 θωρακίζει τις θετικές προσδοκίες καθώς αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν τυχόν διαταραχές και έχουν επιτύχει αξιόλογη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στους εποπτικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 -Common Equity Tier 1-, από 53,5% το Δεκέμβριο του 2023. Για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος αυτού, δρομολογούνται ήδη λύσεις, σημείωσε.

Καθώς ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει εν πολλοίς επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας, είναι επιτακτική η ανάγκη οι τράπεζες να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην εδραίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων σε υλικό κεφάλαιο και νέες τεχνολογίες.

Η αύξηση του ανταγωνισμού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την ενδυνάμωση των λιγότερο σημαντικών τραπεζών μπορεί να συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή, βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης.

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις όμως για τις ελληνικές τράπεζες δεν εκλείπουν, σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας. Αυτές συνδέονται με την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κινδύνων που απορρέουν κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, αφορούν την ανάγκη διατήρησης της υφιστάμενης κερδοφορίας και ενίσχυσης -ποσοτικής και ποιοτικής- της κεφαλαιακής τους βάσης.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες καλούνται, όπως και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, να ανταποκριθούν στους συνεχώς εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, και να προσαρμόσουν τις εργασίες τους λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών μέσων στις τραπεζικές συναλλαγές εκθέτει τις τράπεζες σε αυξημένο κίνδυνο πληροφοριακών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας και κατ’ επέκταση σε υψηλό λειτουργικό κίνδυνο. Το υφιστάμενο σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Οι προκλήσεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, της διαχείρισης κινδύνων και της κανονιστικής συμμόρφωσης στη διασφάλιση της φερεγγυότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και -όπως γνωρίζετε καλά- είναι κάθε χρόνο ψηλά στην εποπτική ατζέντα, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Ανάπτυξη με δημοσιονομική σταθερότητα για ισχυρή κοινωνία
«Παραλάβαμε τις επενδύσεις, στο ΑΕΠ, στο 11% το 2019 με τον ευρωπαϊκό μέσο να κάθεται στο 21%. Τώρα είναι 15,3%, με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού διαρκώς να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έχουμε μια διαδρομή», σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 1
Παρέμβαση Κουρέτα για προστασία των ενισχύσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις του Παγασητικού
Στην επιστολή ο Δημήτρης Κουρέτας καλεί τα Υπουργεία να εξετάσουν τη δυνατότητα ρύθμισης με αναδρομική ισχύ, ώστε να προστατευθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις από το ακραίο φαινόμενο στα ύδατα του Παγασητικού το καλοκαίρι του 2024
Ο Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ρεκόρ θανατώσεων το Σεπτέμβριο, έχουν φτάσει τις 327.868 – Όλα τα νέα μέτρα
Η Ομάδα Εργασίας εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και διατύπωσε οκτώ προτάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού αντιμετώπισης της νόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Rural scene with sheep eating fresh green grass in meadow. Ideal for illustrating sustainable living, rural living and animal husbandry concepts
Παπαθανάσης: 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία
Στόχος του είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης περίπου 480 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, σε κεφάλαια έως 25 χιλιάδες ευρώ
O αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης
Φωτιά στις τιμές των τσιγάρων βάζει η ΕΕ – Μπορεί να ξεπεράσει τα 7 ευρώ το πακέτο
Σύμφωνα με την πρόταση -η οποία απασχόλησε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα- προβλέπεται αύξηση από το 2028 κατά 139% του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Cigarette packet 35