Μακρο-οικονομία

ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Μάιο

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προχώρησαν οι τράπεζες τον Μάιο. Συγκεκριμένα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκαν στο 0,35% και 4,66%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων να μειωθεί στις 4,57 εκατοστιαίες μονάδες (4,57%).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Μάιο του 2025, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,35%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) στο 1,27%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 1,84%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης (0,14%) και διαμορφώθηκε στο 4,66%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,61%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης (0,19%) και διαμορφώθηκε στο 11,24%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,57%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,85%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,91%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,20%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,78%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 4,32%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,89%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΤΑΑ: Πρόγραμμα 6,8 εκατ. ευρώ για ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 120 κόμβους ψηφιακής ενδυνάμωσης σε όλους τους Δήμους για άτομα +65 ετών, καθώς και σε 80 αντίστοιχους κόμβους σε χώρους και δομές φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ
National flag of Greece and euro coins
Ανάπτυξη χωρίς εργασία; Όρια και Αντιφάσεις
Η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το 2025 αποτυπώνει έναν κρίσιμο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας: την απόκλιση μεταξύ των ρυθμών μεγέθυνσης και της διανομής των ωφελημάτων της
Χρήστος Γούλας
Πιερρακάκης: Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε
Ο κ. Πιερρακάκης αναφορικά με το πλεόνασμα του ΑΕΠ, ανέφερε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν τα capital controls και «είναι θαύμα το πώς διαχειριστήκαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση. Είναι δείγμα της επιμονής και της υπομονής όλων μας».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 1