Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Τζεντιλόνι: H EE χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Τζεντιλόνι: H EE χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να ανταπεξέλθει στα αλλεπάλληλα σοκ της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πάολο Τζεντιλόνι σήμερα (10.4.2024), κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε πως η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ έτσι ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της σε ένα δύσκολο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

«Κοιτώντας μπροστά, είναι ξεκάθαρο πως οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα, οι αμυντικές δυνατότητες απαιτούν την κινητοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο άνευ προηγουμένου. Ιδιαίτερα η ενεργειακή μετάβαση και οι αμυντικές ανάγκες ξεπερνούν τα επίπεδα χρηματοδότησης ενός κράτους», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Για αυτό πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε ευρωπαϊκά», επεσήμανε, αναφερόμενος στη λήξη του Next Generation EU το 2026, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Χαρακτηρίζοντας το ΤΑΑ μία επιτυχημένη λύση, τόνισε πως ένα νέο εργαλείο όχημα χρηματοδότησης πρέπει να είναι μέρος της λύσης που θα ακολουθήσει, για να βελτιωθεί η κινητοποίηση επενδύσεων και να συνεχιστεί η πράσινη μετάβαση και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία συνεχίζει να πληρώνει κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις