Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Χατζηδάκης για «επίδομα Πάσχα»: «Στον ορίζοντα δεν βλέπω κάτι» – «Θα εξαρτηθεί πως θα πάνε τα πράγματα»

Χατζηδάκης για «επίδομα Πάσχα»: «Στον ορίζοντα δεν βλέπω κάτι» – «Θα εξαρτηθεί πως θα πάνε τα πράγματα»

«Στον ορίζοντα δεν βλέπω κάτι,αλλά θα εξαρτηθεί πως θα πάνε τα πράγματα», δήλωσε σήμερα (21.2.2024) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, απαντώντας στο ερώτημα αν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα.

«Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να πληρώσουμε χρήματα που δεν έχουμε», «δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί ως προς το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το επίδομα Πάσχα. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι μόλις ”στέγνωσε το μελάνι του προϋπολογισμού”. Στον περσινό προϋπολογισμό εμείς νομίζαμε ότι λόγω των διπλών εκλογών και των καταστροφών στη Θεσσαλία θα είχαμε θέμα, όμως υπεραπέδωσε γιατί η οικονομία υπεραπέδωσε.

Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να μοιράζουμε πράγματα που δεν έχουμε, η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δε θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε.»

 Ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με τον κατώτατο μισθό δήλωσε: «Στις 22 Μαρτίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός (σ.σ. θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2024). Ο κατώτατος μισθός έχει πάει από τα 650 στα 780, όταν αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο ο πρώτος αριθμός θα είναι ”8”, όχι ”9” δηλαδή θα είναι πάνω από 800 ευρώ μικτά (έναντι 780 ευρώ σήμερα).

Ήμασταν στην 18η θέση σε επίπεδο ΕΕ και τώρα είμαστε στην 12η, δεν κοκορεύομαι γι’ αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Έχει ανέβει και ο μέσος μισθός από τα 1046 στα 1258. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα προβλήματα των ανθρώπων. Οι αποταμιεύσεις ήταν 150 δισεκατομμύρια το 2019 και τώρα έφτασαν στο 200 δισ., 50 δισ. αύξηση τα 30 από τα 50 προέρχονται από τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά στην οικονομία.»

Σχετικά με τις χρεώσεις του IRIS, σημειώνει: «Από πολίτη σε πολίτη οι χρεώσεις είναι μηδενικές μέχρι 500 ευρώ. Αν ο πολίτης πάει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που έχουν κάνει υποχρεωτικά λογαριασμό στο IRIS και κάνει μία κατάθεση στον λογαριασμό του μέχρι 500 ευρώ πάλι δεν θα υπάρξει χρέωση. Ο επαγγελματίας ανάλογα με την τράπεζα που έχει μπορεί να πληρώσει μία μικρή χρέωση -μικρότερη πάντως από ότι θα πλήρωνε ο ίδιος επαγγελματίας αν πήγαινε με άλλες μεθόδους. Καταλαβαίνω ότι από το σύστημα IRIS μπορεί να είναι ενοχλημένοι με άλλους ανταγωνιστές». 

Σχετικά με τα POS, καταλήγει: «Η διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές θα γίνουν οπωσδήποτε όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιφυγή αλλά γιατί το θέμα έχει μπει εδώ και τρία χρόνια στο ταμείο ανάκαμψης ως ορόσημο που αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει θα διακοπέι η χρηματοδότηση της χώρας εν μέρει. Άρα θα προχωρήσουμε βρέξει χιονίσει. Έχει οριστεί προθεσμία η 29η Φεβρουαρίου. Στη σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες θα συζητήσουμε για τα POS».

 

 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις