Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Financial Times: Έντονο παρασκήνιο πριν την ημερομηνία σταθμό για την Ελλάδα

Financial Times: Έντονο παρασκήνιο πριν την ημερομηνία σταθμό για την Ελλάδα

Η 20η Φεβρουαρίου φαίνεται πως γίνεται ημερομηνία που στοιχειώνει την Ελλάδα. Ήταν 20 Φεβρουαρίου 2015 όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης συμφωνούσε με τους ομολόγους του στο Eurogroup για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Και φέτος, δυο χρόνια μετά, η 20 Φεβρουαρίου θεωρείται ημερομηνία – σταθμός για την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

Οι Financial Times σε δημοσίευμα τους για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών κάνουν λόγο για εντατικές παρασκηνιακές επαφές με στόχο να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Όπου παρασκηνιακές επαφές η πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κάλεσαν… έκτακτη συνάντηση, την Παρασκευή (10.02.2017) ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, την Τρίτη έγινε και τηλεδιάσκεψη για να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την Καθημερινή προγραμματίζεται να συμμετέχουν ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ενώ από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι Financial Times κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επιπλέον, η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε