Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Φοροδιαφυγή: Σύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών και πάλη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων οι 2 πρώτες προτεραιότητες για το 2024

Φοροδιαφυγή: Σύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών και πάλη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων οι 2 πρώτες προτεραιότητες για το 2024

 Σύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών και πάλη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων αποτελούν τις 2 πρώτες προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ για το 2024 στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής.

Η μάχη της φοροδιαφυγής από πλευράς ΥΠΟΙΚ την χρονιά που φεύγει γράφτηκε με έντονα γράμματα στο… «λάβαρο» της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο που προέκυψε μετά από τις εκλογές του Μαΐου και την –εκ νέου- ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σήκωσε κατευθείαν τα μανίκια και ρίχτηκε στην δουλειά, «σηκώνοντας» το θέμα ως την νούμερο ένα προτεραιότητά.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν αναληφθεί 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου, με την κυβέρνηση να συναρτά απευθείας τα αποτελέσματα αυτής της μάχης με στοιχεία του οικονομικού προϋπολογισμού, στοχεύοντας να διοχετεύσει τους πόρους που θα εξασφαλιστούν σε Υγεία και Παιδεία.

Συνολικά για το 2024 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά μέσο όρο μηνιαίως άνω των 5 δισ. ευρώ κι αυτό γιατί λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών τα φοροέσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά.

Από το ΥΠΟΙΚ τονίζεται πως από το πλέγμα των παρεμβάσεων το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα με το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, δύο είναι οι απόλυτες προτεραιότητες του ακόλουθου διαστήματος:

1. H σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Αυτό θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2024, με την πρόοδο των απαραίτητων ενεργειών να κινείται κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος, όπως τονίζεται από την ΑΑΔΕ.

2. H πάλη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Όπως είναι παραδεκτό, υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτό το πεδίο, αλλά με την εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε μέσα στο μήνα, θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις στα παράνομα κυκλώματα λαθρεμπορίας αλλά και θα αναδειχτούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Από το σύνολο της εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίζει 3 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027.

Για να γίνει αυτό πράξη, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εντείνει την δραστηριότητά της μέσα στο 2024, που θεωρείται κομβική χρονιά σε αυτή τη μάχη.

Εποπτικοί έλεγχοι

Αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι εποπτικοί έλεγχοι, με την γενική στόχευση να αφορά σε τέσσερα πεδία:

-στην αγορά ακινήτων με μετρητά

-στις βραχυχρόνιες μισθώσεις-

στους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες,

-στην σύνδεση των POS σε 35 επαγγελματικούς κλάδους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις