Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Φόροι: Για ποιες υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν στο «ταμείο» στην αρχή του νέου έτους

Φόροι: Για ποιες υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν στο «ταμείο» στην αρχή του νέου έτους

Μια… ανάσα πριν από το 2024 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς υποχρεώσεις τους τρέχοντος έτους προς την ΑΑΔΕ αν δεν θέλουν να κάνουν ποδαρικό στη νέα χρονιά επιβαρυμένοι με πρόστιμα.

Και αυτό γιατί στο τέλος του 2023-αρχές 2024 παρέρχεται και η διορία που έχουν οι φορολογούμενοι, από την ΑΑΔΕ για να είναι «εντάξει» για το έτος.

Έτσι, το 2023 μας αποχαιρετά με μία σειρά από υποχρεώσεις:

-Η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ αν και εφόσον οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό, με την τελευταία δόση από τις συνολικά δέκα, να πληρώνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου.

-Η 6η από τις συνολικά 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος (σε σύνολο 8 δόσεων) με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί στις 29 Φεβρουαρίου.

-Η μηνιαία δόση για όσους έχουν προχωρήσει ρυθμίσει τις οφειλές τους αλλά και επιστρεφόμενες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και ΦΠΑ.

-Επιπλέον, το τέλος του 2023 σημαίνει και το τέλος του περιθωρίου μέχρι που έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί με αποδείξεις.

Έξτρα χρόνος, ωστόσο, έχει δοθεί σε όσους δεν έχουν καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας 2024, καθώς πρόσφατα το ΥΠΕΘΟ παράτεινε την διορία έως τις 29 Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η ημερομηνία είναι οριστική καθώς δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αρχικά έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ακόμα, έχει παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση ψηφιακής ακινησίας του οχήματός τους, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Όπως μάλιστα είχε προαναγγείλει σε δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μέσα στο 2024 η κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει ένα καινούργιο σύστημα τελών κυκλοφορίας για όσους καθυστερούν να πληρώσουν, με σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση της πληρωμής και όχι με άμεση προσαύξηση του 100% του ποσού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις