Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσο φόρο 1.453 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας στους τρεις – Απομένει η υποβολή 600.000 δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσο φόρο 1.453 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας στους τρεις – Απομένει η υποβολή 600.000 δηλώσεων

Περίπου 600.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 6,5 εκατ. δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ. Η προθεσμία εκπνέει το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου και προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι την προθεσμία θα πρέπει μέχρι τότε να υποβάλλονται περίπου 40.000 δηλώσεις την ημέρα, αριθμός που θεωρείται απόλυτα εφικτός ώστε να επιτευχθεί. 

Μέχρι σήμερα από τα στοιχεία που υπάρχουν από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην ΑΑΔΕ προκύπτει το συμπέρασμα ότι σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό, οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλει ένας στους τρεις με την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Το συνολικό ποσοστό αυτών που έχουν υποβάλλει δήλωση ανέρχεται σε 91% κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να υποβάλλουν την δήλωσή του, περίπου 600.000 φορολογούμενοι. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.942.844 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Έτσι λοιπόν εκείνοι που θα έχουν υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου και παράλληλα έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (αυτή του Αυγούστου αλλά και τη δόση του Ιουλίου).

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την μέχρι στιγμή εικόνα υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

  • Σε σύνολο 5.942.844 δηλώσεων οι 2.862.072, δηλαδή ποσοστό 48,16% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικές ή ποσοστό 48,16%.
  • Επιστροφή φόρου προκύπτει για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων με το μέσο ποσό της επιστροφής να ανέρχεται σε 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Τέλος για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις