Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Φόβοι για χρεώσεις στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ

Φόβοι για χρεώσεις στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ

Θα χρεώνεται στο μέλλον η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ; Στη Βρετανία γίνεται ήδη και υπάρχουν φόβοι πως σύντομα δεν θα είναι η μοναδική χώρα…

Η χρέωση στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στη Βρετανία από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με την Which? Money. Σταδιακά, όλο και περισσότερα μηχανήματα ανάληψης έχουν… σταματήσει να δίνουν χρήματα χωρίς χρέωση.

Επικαλούμενο στοιχεία από το Link, το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ στη Βρετανία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόνο τον Μάρτιο περισσότερα από 1250 ΑΤΜ άρχισαν να χρεώνουν για τις αναλήψεις μετρητών. Η χρέωση φτάνει τις 95 πένες. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον 1700 μηχανήματα απαιτούν χρέωση για να δώσουν μετρητά!

Και τα πράγματα, σύμφωνα με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες λειτουργίας μηχανημάτων ATM στη Βρετανία, την Cardtronics και τη NoteMachine θα γίνουν ακόμα χειρότερα τους επόμενους μήνες: Όπως προειδοποιούν ανάλογες χρεώσεις θα υπάρχουν σε άλλα 5000 ΑΤΜ!

Το θέμα που προκύπτει είναι αν αυτό που γίνεται στη Βρετανία θα… επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τράπεζες φέρονται να επιθυμούν να μην υπάρχουν ΑΤΜ… παντού γιατί το κόστος που τις βαρύνει είναι μεγάλο και θέλουν να το περιορίσουν. Θα προτιμούσαν οι καταναλωτές να στραφούν ακόμη περισσότερο στις αγορές μέσω internet και να «εγκαταλείψουν» τα μετρητά.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ υπάρχει μόνο όταν οι πολίτες «σηκώνουν» χρήματα με κάρτα από μια τράπεζα σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, πχ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και προκύπτει αναλογικά με το ποσό των χρημάτων που παίρνει ο πολίτης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις