Σάββατο, 21 Σεπτ.
21oC Αθήνα

Φόβοι και προσδοκίες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Έμποροι: «Να μην έχουμε πισωγύρισμα»

Φόβοι και προσδοκίες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Έμποροι: «Να μην έχουμε πισωγύρισμα»

Ο κύβος ερρίφθη. Ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, την αγορά και την κοινωνία αποτελεί η απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή. Σε μία περίοδο όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται συνεχώς, η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι αποφάσισαν πως η συνταγή με την συνέχιση του lockdown δεν αποδίδει και πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο.

Το νέο αυτό μοντέλο που θα διαδεχτεί το lockdown, με πρώτο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έχει αρκετούς κινδύνους και υγειονομικούς και οικονομικούς. Οι υγειονομικοί είναι οι προφανείς. Να αυξηθούν και άλλο κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας.

Click4more Το παρασκήνιο των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων – Η αντίθεση των επιστημόνων και το σχέδιο για λιανεμπόριο και σχολεία

Στην οικονομία οι συνέπειες δεν είναι προφανείς. Ο πρώτος κίνδυνος έχει να κάνει με ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα, δηλαδή το άνοιγμα της Δευτέρας να το ακολουθήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα μία απόφαση για εκ νέου κλείσιμο. Αυτό δεν το θέλει κανείς απολύτως και θεωρούν ότι θα πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι «ο εμπορικός κόσμος απέδειξε σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ότι ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που είχαν προτείνει οι ειδικοί. Ελπίζουμε να μην υπάρξει πισωγύρισμα γιατί ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι σε μία απρόβλεπτη κατάσταση που επέφερε η πανδημία».

Οι δυο όψεις του νομίσματος

Υπάρχουν όμως και άλλοι κρυμμένοι κίνδυνοι. Ένας εξ αυτών έχει να κάνει με το να μείνει η αγορά ανοικτή, αλλά οι καταναλωτές να μην δείξουν τον ζήλο που όλοι περιμένουν και να παραμείνουν απαθείς. Αν αυτό συμβεί, πράγμα που απεύχονται έμποροι και κυβέρνηση, τότε οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε ένα διπλό κακό ενδεχόμενο.

Το ένα είναι να προχωρήσουν σε απολύσεις ή ακόμη χειρότερα να βάλουν λουκέτο. Και οι δύο αυτοί κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και πάνω στο τραπέζι και αποτελεί πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο εκτιμούν ότι πρέπει να πάρουν το ρίσκο.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι ναι μεν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως σε μία αγορά που λειτουργεί οι παρεμβάσεις σίγουρα θα γίνονται σε πολύ μικρότερο εύρος και βέβαια σταδιακά θα εξαλειφθούν.

Βέβαια υπάρχει και καλή πλευρά του νομίσματος, η αισιόδοξη που λέει ότι το άνοιγμα της αγοράς θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλους, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και η κατανάλωση θα σημειώσει σημαντική αύξηση. Για την εκτίμηση αυτή επικαλούνται την μεγάλη πίεση που έχει δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα η κατανάλωση, αλλά και η σημαντική αύξηση των καταθέσεων, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα.

Αν από καταθέσεις ένα μέρος τους κατευθυνθεί άμεσα στην κατανάλωση, τότε μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές ωφέλειες για την οικονομία στο σύνολό της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις