Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Φοβούνται τραπεζικές θύελλες στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν άλλη μία φορά οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ μεγάλες ανησυχίες υπάρχουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δε ξεσπάσει μία αναταραχή στην Ευρώπη, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στις ελληνικές τράπεζες, παρότι, όπως υποστηρίζουν είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Στην Ισπανία το πρόβλημα αυτή την εποχή είναι η τράπεζα Liberbank η οποία δέχθηκε επίθεση από επενδυτές οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχει την ίδια τύχη με την Banco Popular η οποία εξαγοράστηκε από τη Santander έναντι συμβολικού τιμήματος, οπότε οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή της μετοχής υποχώρησε 41%. Και χθες οι ισπανικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να απαγορεύσουν το short selling (ακάλυπτες πωλήσεις) με αποτέλεσμα η μετοχή να ανέβει 29%.

Στην Ιταλία τα μεγάλο πρόβλημα είναι τα “κόκκινα” δάνεια που φτάνουν στα 270 δισ. ευρώ. Ομως, αυτές τις μέρες η αγωνία πηγάζει από δύο τοπικές τράπεζες τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto για τις οποίες αναζητούνται αγοραστές, αφού μία άτακτη χρεοκοπία τους, θα προκαλούσε τεράστιους τριγμούς στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα γι΄ αυτό γίνονται συζητήσεις με τις μεγάλες τράπεζες, όπως η Unicredit, για να τις αγοράσουν.

Γενικότερα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών και προέρχονται από τους αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Βασιλείας ΙΙΙ.

Στην αντίδραση στις αυστηρές ρυθμίσεις πρωτοστατεί η Γαλλία την οποία όμως στηρίζουν η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι πολύ αυστηροί κανόνες, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντί να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε