Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

ΦΠΑ: Απώλειες εσόδων 6 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή – Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα

ΦΠΑ: Απώλειες εσόδων 6 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή – Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα

Πάνω από 2,5 ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να κερδίσει ο κρατικός προϋπολογισμός εάν όλοι κατέβαλαν τον ΦΠΑ που εισέπρατταν.

Η Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η Ρουμανία, θα ήταν πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο κομμάτι της φοροδιαφυγής ΦΠΑ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το 2020 η Ελλάδα έπρεπε να είχε έσοδα από ΦΠΑ κοντά στα 21 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που τελικά κατέληξε στα κρατικά ταμεία ήταν μόλις 15 δις. Αυτό μεταφράζεται σε μία πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ που ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 28,5%.

Η κατάσταση αυτή αποκαλείται ως «κενό ΦΠΑ» και αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εισπράξεων από τον ΦΠΑ και όπως δείχνουν τα στοιχεία σχεδόν 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται με τη φορολογική συμμόρφωση να διαμορφώνεται στο 68%.

Βέβαια, όπως άλλωστε αναφέρεται στην σχετική έκθεση, καμία χώρα της ΕΕ, δεν πετυχαίνει το 100% των εισπράξεων του ΦΠΑ.

Συνεχώς αυξανόμενη η φοροδιαφυγή

Το ζητούμενο είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει υψηλότερα ποσοστά εισπράξεων και αυτό διότι, από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης στο μέτωπο του ΦΠΑ έφθαναν και το 81%.

Δεν είναι κάτι νέο, ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αποτελούσε πάντα ένα … ευγενές σπορ με την παραοικονομία να βασιλεύει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ύψος της, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ, έχει μεγαλώσει. Αιτία, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, είναι οι υψηλοί συντελεστές αλλά και η μείωση των εισοδημάτων που ωθούν την αγορά, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε «μαύρες» συναλλαγές.

Είναι αυτονόητο ότι εάν από τα 6 δισ. ευρώ, γινόταν εφικτό η Ελλάδα να εισπράττει ένα μεγαλύτερο ποσό, τότε θα ήταν εφικτό να προχωρήσει σε γενναίες φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θα περίσσευε και ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα πάνω από μισό χρόνο θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις, ώστε να πάρουν πίσω τα ποσά του ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος, όπως αναφέρει η ίδια έκθεση. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, πρέπει περιμένουν μέχρι και 31 εβδομάδες.

Κύπρος και Ελλάδα… βασιλεύουν

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η αγορά επανέρχεται στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδας, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

  • Μια μέση επιχείρηση της Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες (γραφειοκρατία) για την επιστροφή ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

  • Η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα δύο κράτη μέλη με τον υψηλότερο απαιτούμενο αριθμό ωρών για να συμμορφωθούν με τις επιστροφές ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες αντίστοιχα).

  • Το χάσμα μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων της ΕΕ και των χειρότερων επιδόσεων της ΕΕ στις επιστροφές ΦΠΑ παραμένει σχετικά μεγάλο. Αυτό δείχνει την ανάγκη για μια φιλόδοξη ατζέντα σε αυτόν τον τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

  • Η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ευρώπη ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας το ποσό αυτό θα χρειαστεί να επανεξετασθεί και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Εννέα χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), εξακολουθούν να εμφανίζουν κενά ΦΠΑ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 11%) το 2020, με Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία να έχουν απώλειες πάνω από 25% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις