Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φρένο σε τρεις αποκρατικοποιήσεις βάζει ο κορονοϊός – Προβλέψεις σοκ για μείωση 30% στις επενδύσεις

Φρένο σε τρεις αποκρατικοποιήσεις βάζει ο κορονοϊός – Προβλέψεις σοκ για μείωση 30% στις επενδύσεις

Ένα μέγεθος που πέρασε στα ψηλά από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι οι εκτιμώμενες επενδύσεις για το 2020. Αυτές προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 30%, κάτι που αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη αφού συνδυάζεται άμεσα τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την απασχόληση.

Λίγη ώρα αργότερα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με δηλώσεις του στο Reuters επιβεβαίωσε αυτό που φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού, ότι παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι προγραμματιζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Ο Άρης Ξενόφος, τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η αναβολή τριών διαγωνισμών καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε προσφορές με χαμηλό τίμημα.

Click4more Ο κορονοϊός θέλει… αποδείξεις: Παραμένει η υποχρέωση για e-αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, οι αποκρατικοποιήσεις που θα αναβληθούν προσωρινά αφορούν στην πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στην πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αρ. Ξενόφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα αναμενόμενα έσοδα από τις φετινές ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 350- 400 εκατ., δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφαση να «παγώσει» τους διαγωνισμούς προκειμένου να αποφευχθούν πωλήσεις με χαμηλό τίμημα

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο αγοράς το οποίο αναπόφευκτα θα είχε βρει αντανάκλαση στις προσφορές που θα δεχόμαστε», τονίζοντας παράλληλα πως τα ισχύοντα μέτρα αποστασιοποίησης δημιουργούν προβλήματα στις διαδικασίες οι οποίες σε κανονικές συνθήκες περιλαμβάνουν επιτόπου επισκέψεις και συναντήσεις.

«Δεν θα βιαστούμε για οποιονδήποτε λόγο να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα μας έφερναν προσφορές χαμηλότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρ. Ξενόφος.

Click4more Εκτιμήσεις σοκ από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Ύφεση 9,7% το 2020 και 160.000 νέοι άνεργοι

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέφερε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εννέα επενδυτές, ενώ αντίστοιχο είναι το ενδιαφέρον και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται να ανακοινώσει έως το τέλος Ιουνίου ποιοι από τους επενδυτές θα περάσουν στο τελικό στάδιο.

Αναφορικά με το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αρ. Ξενόφος σημείωσε πως δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών, ενώ μέχρι στιγμής εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με την υποβολή των τελικών προσφορών τους να είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο 3μηνο του 2020.

Τέλος, τόνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ακόμα ζεστοί για όλους τους διαγωνισμούς και θα δώσουμε περισσότερο χρόνο για να επανέλθει η κατάσταση στο κανονικό».

Επιπτώσεις υπάρχουν βέβαια και στην επένδυση στο Ελληνικό. Οι διαδικασίες έχουν επιβραδυνθεί και είναι πιθανό να πάει ακόμη πιο πίσω η ημέρα που θα μπει η πρώτη μπουλντόζα στο πρώην αεροδρόμιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις