Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Φρένο στην φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τα POS

Φρένο στην φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τα POS

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια φοροδιαφυγής με τις νέες παρεμβάσεις στις οποίες επικεντρώνεται η ΑΑΔΕ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών. Στον γενικότερο σχεδιασμό εντάσσεται η online διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS από το καλοκαίρι και 140.000 φορολογικούς μηχανισμούς νέας γενιάς ειδικά για την εστίαση.

Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει ένα ακόμη ισχυρό εμπόδιο στην φοροδιαφυγή, ώστε να αποφευχθούν «κολπάκια» με τις αποδείξεις για την απόκρυψη τζίρου. Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες (30.03.2023). 

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι μπαίνουν εκ νέου τα φορολογικά κίνητρα που έχουν χορηγηθεί για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και αυτό διότι έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι όταν πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε 20 κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α.).

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες (30.03.2023) από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

  1. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Oι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται πάντα από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

  1. Φορολογικοί μηχανισμοί νέου τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο και αντικαθίσταται από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

  1. Νέου τύπου ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Το κόστος για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 165 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για τα voucher χρηματοδότησης για διασύνδεση ΦΗΜ – POS θα τρέξουν σε δύο κύκλους, μέχρι 15 Μαΐου και μέχρι 30 Ιουνίου ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 50.000 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις