Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

FT: Πρώτα η αξιολόγηση μετά η απόφαση του ΔΝΤ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο χρόνος τελειώνει για την Ευρώπη ώστε να φτάσει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times.

«Το Ταμείο συνεχίζει να ζητά επιβεβαίωση για το ύψος της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο ελληνικό χρέος» αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη ξεμένει από χρόνο για να εξασφαλίσει μια συμφωνία φέτος με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «κλειδί» για τις χώρες της ευρωζώνης, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το Βερολίνο, μάλιστα, θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου κρίσιμη για να πείθει, κάθε φορά, τους δύσπιστους Γερμανούς βουλευτές.

Οι Financial Times επικαλούνται ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων και οι οποίοι δηλώνουν πως το ΔΝΤ έχει «παγώσει» οποιαδήποτε απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έως ότου να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, γίνεται αγώνας δρόμου έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καθώς το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου για τη συμμετοχή του ή όχι.

Το δημοσίευμα θέτει ακόμη ένα θέμα: αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν τα βρουν τελικά, πολιτικά εμπόδια θα εμφανιστούν μέσα στο 2017, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές του Ταμείου στην Ευρώπη.

Επίσης, υπάρχουν οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως υπουργού Οικονομικών της χώρας και μοιραία ως προέδρου του Eurogroup. Και ο Ντάισελμπλουμ θεωρείται άνθρωπος «κλειδί» για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι ξανά ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων, ένα από τα ενδεχόμενα είναι να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup είτε αργότερα τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο, ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: Financial Times

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε