Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Η κοινή αγορά στην ΕΕ ξεκινά τέλος Νοεμβρίου

Φυσικό αέριο: Η κοινή αγορά στην ΕΕ ξεκινά τέλος Νοεμβρίου

Οι από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με σκοπό τον έλεγχο των τιμών κατά την διάρκεια του χειμώνα, θα εφαρμοσθούν «μέχρι το τέλος του μήνα». Αυτό δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (04.11.2022) ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, μιλώντας στο δίκτυο France 2. 

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα όλα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, προσβλέποντας στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 στις 24 Νοεμβρίου. Ο Τιερί Μπρετόν εξέφρασε ικανοποίηση για τις από κοινού αυτές αγορές που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου και θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση του χειμώνα προσφέροντας στην Ενωση «ενισχυμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ωστόσο εμφανίσθηκε καθησυχαστικός ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες θεωρεί πλέον «λογικές», αφού η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την εκτίναξή της στα 320 ευρώ MWh τον Αύγουστο έχει μειωθεί στα 100 ευρώ ανά MWh.

«Βρισκόμαστε στο 95% πλήρωσης των στρατηγικών στοκ, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το μίνιμουμ που είχαμε θέσει ως όριο», εξήγησε ο επίτροπος.

Τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για τις από κοινού αγορές σε επίπεδο ΕΕ φυσικού αερίου. Αυτό παραμένει σε εθελοντική βάση, πέραν της πλήρωσης του υποχρεωτικού μίνιμουμ 15% του όγκου των στοκ για τον χειμώνα του 2023.

Εκτός της πλαισίωσης των τιμών χονδρικής της προμήθειας φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν συγκεκριμένο σχέδιο «προσωρινού» μηχανισμού για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – μηχανισμού που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, την επέκταση του οποίου στο σύνολο της ΕΕ ζητούσε η Γαλλία.

Ζήτησαν επίσης την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με αξιόπιστες παραγωγούς χώρες όπως η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του ειδικού οικονομικού βάρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της συμμετοχής στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά με κίνδυνο την τροφοδότηση του πυρετού των τιμών.

«Η Ρωσία δεν θα ανήκει πλέον στους προμηθευτές μας φυσικού αερίου και πιστεύω για πολύ καιρό, δεδομένης της συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν», επιβεβαίωσε ο Τιερί Μπρετόν και πρόσθεσε: «Εχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας, αγοράζουμε από το Κατάρ, την Νορβηγία, πολύ από τις ΗΠΑ».

Σχετικά με τις αυξημένες τιμές του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που πωλείται από τις ΗΠΑ, ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνεται τέσσερις φορές ακριβότερα στην Ευρώπη κάτι που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» και έδωσε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις