Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Νέο πλαφόν ζητούν οι 15 χώρες της ΕΕ που είχαν υπογράψει την επιστολή

Φυσικό αέριο: Νέο πλαφόν ζητούν οι 15 χώρες της ΕΕ που είχαν υπογράψει την επιστολή

Νέα πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν τα 15 κράτη – μέλη της ΕΕ τα οποία το είχαν ζητήσει και αρχικά με επιστολή.

Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια, υπήρξε συνάντηση των Υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι “15” επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε πλαφόν 275 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που από πολλούς επικρίθηκε καθώς αναφέρθηκε ως κατοχύρωση των πανάκριβων τιμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν, και πως η οροφή πρέπει να είναι τα 150-200 ευρώ.

Επίτροπος Κομισιόν: Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε περίοδο σαν του Αυγούστου

Από τη μεριά του η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν ανέφερε πως η πρόταση βοηθά να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη περίοδος σαν του Αυγούστου.  

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη».

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις