Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Το plan B για στην Ελλάδα – Συναγερμός στην Ευρώπη για την ενεργειακή επάρκεια

Φυσικό αέριο: Το plan B για στην Ελλάδα – Συναγερμός στην Ευρώπη για την ενεργειακή επάρκεια

Κομβικής σημασίας είναι η σημερινή ημέρα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και ως εκ τούτου και της Ελλάδος, αφού μένει να δούμε κατά πόσο εννοεί ή όχι ο Ρώσος Πρόεδρος την απειλή του, ότι εφόσον δεν πληρώσει η Δύση τις υποχρεώσεις της σε ρούβλια, τότε θα κόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Το χθεσινό πισωγύρισμα δεν πείθει κανέναν, αφού γενικά θεωρείται απρόβλεπτος, ειδικά τώρα που δείχνει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, με τις πολεμικέ επιχειρήσεις να μην έχουν πάει καλά περίμενε.

Η Δύση πάντως κάνει πλάνα στην περίπτωση που κλείσει η κάνουλα. Η τιμή του φυσικού αερίου χθες, υπό τις νέες εξελίξεις έκανε ένα μικρό άλμα και βρέθηκε ακόμη και στα 125 ευρώ την μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει εν συνεχεία κοντά στα 118 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9%.

Ανοδική πορεία και για το πετρέλαιο που βρέθηκε εκ νέου στα 112 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές στην αντλία για μία ακόμη ημέρα σημείωσαν άνοδο, έστω και μικρή, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο το diesel κίνησης, που έχει κερδίσει σχεδόν 10 λεπτά τις τελευταίες ημέρες, θα πωλείται σχεδόν 15 λεπτά φθηνότερα στην αντλία.

Η επιδότηση θα ισχύσει για όλο τον Απρίλιο και θα είναι οριζόντια.

Το plan B για στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο

Όπως είναι φυσικό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει συναγερμός στις τελευταίες ώρες, μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν πράξη οι απειλές της Ρωσίας.

Το ίδιο συνέβη και στην Αθήνα, όπου η κυβέρνησης έχει επεξεργαστεί σχέδιο για μηδενική προμήθεια ρωσικού αερίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει έξτρα φορτία με LNG μέσα στον Απρίλιο και αγκυροβόληση μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά του.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την Ιταλία, προκειμένου να εξασφαλιστούν αποθηκευτικοί χώροι για τα απαραίτητα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πρώτον, έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Δεύτερον, έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.

  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις