Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ.Παπακωνσταντίνου: Πείτε μας πως θα μας βοηθήσετε

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Τον τρόπο με τον οποίο θα μας βοηθήσει η ΕΕ σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθεια της ζήτησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξειδικεύσει την βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, ώστε να βοηθήσει άμεσα στην μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Εάν η ΕΕ έδινε μια πιο σαφή ένδειξη του μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spread των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης, υποστήριξε ο υπουργός.
 
«Το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο είναι αυτό που το έχεις βάλει στο τραπέζι, ώστε να το βλέπουν όλοι, αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι που ζητούν οι αγορές», τόνισε. 
Οι αγορές ομολόγων ψάχνουν να δουν εάν υπάρχει πραγματικό σημείο στήριξης για την Ελλάδα, γιατί η δήλωση πολιτικής στήριξης της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα στερείτο λεπτομερειών, δεδομένης της απροθυμίας πολλών χωρών να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Ο υπουργός τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των spread θα βοηθούσε την χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. «Αν έχεις μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων (από την ΕΕ), τότε τα spread μου θα κατρακυλήσουν σε μια βδομάδα, και για αυτό οι υποθέσεις μου στο πρόγραμμα (μείωσης του ελλείμματος) θα επαληθευτούν».
 
Σε ότι αφορά τις επιπλέον απαιτήσεις των Βρυξελλών, τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει πριν της επιβληθούν τα ανάλογα μέτρα από την Κομισιόν, ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι οι εταίροι της ΕΕ ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και προσθέτει ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα επισκεφτεί τη χώρα αργότερα αυτό το μήνα.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προσδιόρισε τι ακριβώς επιπλέον μέτρα πιθανόν να λάβει η κυβέρνηση, αλλά δεν απέκλεισε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. «Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια», είπε.
 
O υπουργός σημείωσε ότι, ενώ η Ελλάδα σέβεται την αρχή της ευρωζώνης να διαχειρίζεται η ίδια τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, αν και , όπως τόνισε, μια τέτοια λύση δεν την επιζητεί ενεργά.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε