Γενναίο «κούρεμα» στα κόκκινα δάνεια – Η διαδικασία με παραδείγματα

– Πως σπάνε ή κουρεύονται τα κόκκινα δάνεια
– Η ευρωπαϊκή οδηγία που ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας
– Ποιοι κερδίζουν από το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο

Πρόταση «βόμβα» για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να δοθεί μία σημαντική ανάσα στους δανειολήπτες, αλλά και στις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει γενναίο κούρεμα του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι θα το εξυπηρετεί το εναπομείναν ποσό μέχρι την αποπληρωμή του.

Το αποκαλούμενο ιρλανδικό μοντέλο – εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία – προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο κομμάτια. Το καλό και το κακό. Το καλό θα συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων που έχει δώσει ο δανειολήπτης σε συνθήκες όμως αγοράς και αυτό θα ρυθμίζεται και θα εξυπηρετείται μέχρι την αποπληρωμή του. Το υπόλοιπο ποσό θα «παρκάρεται» και εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά το καλό κομμάτι του δανείου μέχρι τέλους, τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνεται απαιτητό στο σύνολό του.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό:

Ας υποθέσουμε έχει κάποιος κόκκινο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ και έχει εξασφαλίσεις που σήμερα ανέρχονται σε όρους αγοράς (τόση είναι η σημερινή τους αξία) στις 200.000 ευρώ. Τότε η τράπεζα «παρκάρει» τις 300.000 ευρώ σε ένα κακό δάνειο και τις υπόλοιπες 200.000 ευρώ, τις ρυθμίζει με τον πελάτης της. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώσει κανονικά της δόσεις των 200.000 ευρώ μέχρι την αποπληρωμή, τότε οι 300.000 ευρώ διαγράφονται. Στην αντίθετη περίπτωση το υπόλοιπο του καλού δανείου και το σύνολο του κακού (οι 300.000 ευρώ δηλαδή) καθίστανται όλες απαιτητές με ότι αυτό σημαίνει για τον δανειολήπτη.

Η λύση αυτή δίνει ανάσα, αν και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλές τράπεζες σε πολλά κόκκινα δάνεια εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα και όπως τόνισε «οι εγχώριες τράπεζες τα πήγαν καλά στα stress test και η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί. Ελπίζουμε ότι οι καταθέτες θα πειστούν ώστε να επιστρέψουν τα χρήματά τους».

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και αυτές πλέον αποδίδουν καρπούς, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο SSM θα διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν προς την σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος υπογράμμισε η Ντ. Νουί συμπληρώνοντας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα καλό εργαλείο που μπορεί να αντιμετωπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και να γίνουν βιώσιμα, να ξεχαστεί ένα κομμάτι του δανείου και το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί, τόνισε. Είναι ένα «προϊόν» που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει και στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον οδικό χάρτη που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, το χαρακτήρισε ένα καλό σχέδιο και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του. «Προφανώς η καθοριστική στιγμή θα είναι τι θα συμβεί στο τέλος του προγράμματος, το οποίο έρχεται σύντομα και αν η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κατέθεσε τον οδικό χάρτη, είναι ένα καλό σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε.

Του Θανάση Παπαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Έκρηξη της ανεργίας «βλέπει» το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ – Έρχεται Αρμαγεδδώνας στην αγορά εργασίας

Έκρηξη της ανεργίας «βλέπει» το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ – Έρχεται Αρμαγεδδώνας στην αγορά εργασίας

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας και την ανεργία το επόμενο χρονικό διάστημα από το Ινστιτούτο Εργασίας τη ΓΣΕΕ, ενώ μαύρες ... Διαβάστε περισσότερα
Μ. Καραμολέγκος: Τα σχέδια του αρτοβιομήχανου και οι αποφάσεις για το Απολλώνιον

Μ. Καραμολέγκος: Τα σχέδια του αρτοβιομήχανου και οι αποφάσεις για το Απολλώνιον

Νέες αποφάσεις για το μέλλον της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, αλλά και την αλυσίδα Απολλώνιον ετοιμάζεται να πάρει ο επικεφαλής Μανώλης Καραμολέγκος, μετά από την αποχώρηση της ... Διαβάστε περισσότερα
Η MYTILINEOS υποστηρίζει τα “απομνημονεύματα” του Μπαράκ Ομπάμα

Η MYTILINEOS υποστηρίζει τα “απομνημονεύματα” του Μπαράκ Ομπάμα

Τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα, 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που τιτλοφορούνται «ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ» υποστηρίζει ο όμιλος MYTILINEOS. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, ... Διαβάστε περισσότερα
CEO ΙWG: «Έως το 2030 το 30% των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες θα δουλεύει από μακριά»

CEO ΙWG: «Έως το 2030 το 30% των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες θα δουλεύει από μακριά»

Νέες επενδύσεις για τη δημιουργία γραφειακών χώρων διαθέσιμων που θα μισθώνονται με την ώρα, δρομολογούνται στη χώρα. Σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 60 νέοι ευέλικτοι ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα 254,7 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 13.156 δικαιούχους

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα 254,7 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 13.156 δικαιούχους

Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 13.156 δικαιούχων του 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 254,7 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, ... Διαβάστε περισσότερα