Κυριακή, 3 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γεωργιάδης: «Σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους»

Γεωργιάδης: «Σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους»

Ο  Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε σήμερα (17.7.2023) ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα προς δημόσια διαβούλευση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ότι μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% επί της συντάξεως στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους να ψηφιστεί αρχές Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την ώρα που θα ψηφιστεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αναζητείται λύση για τους συνταξιούχους με χρέη στον ΕΦΚΑ.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πρόθεσή του είναι με συγκεκριμένα κριτήρια διαφάνειας και περιουσίας να ξεχωρίσουν αυτοί που δεν έχουν χρήματα από τους κακοπληρωτές.

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε και στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα».

Για το δεύτερο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες και τα μέτρα για τους εργαζόμενους ανέφερε:

«Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε από την προηγούμενη Δευτέρα, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με υποχρεωτικό χαρακτήρα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το μεγάλο θερμικό φορτίο, προλαμβάνοντας κατά πολύ το κύμα καύσωνα. Η απόφαση θα ισχύσει ακριβώς η ίδια και για το επερχόμενο κύμα. Από την ημέρα δηλαδή, που θα μας υποδείξει η ΕΜΥ».

Ρεκόρ με 70.000 ελέγχους

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κάνει ελέγχους χωρίς να διατάξει ο Υπουργός, γι’ αυτό λέγεται και Ανεξάρτητη Αρχή. Περιμένω να μου γίνει επίσημη ενημέρωση των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Με ενημέρωσε ο κύριος Διοικητής ότι έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι και μάλιστα έχουν μπει και αρκετά πρόστιμα. Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής είναι φέτος 20% πάνω από πέρσι», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πλησιάζουμε τους 70.000 ελέγχους φέτος που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Ας μην ισοπεδώνουμε τη δουλειά κάποιων ανθρώπων. Αν μου λέτε ότι υπάρχει δυνατότητα το κράτος να είναι πανταχού παρόν, όχι δεν μπορεί να γίνει αυτό, θέλω να είμαι ειλικρινής. Σέβομαι ιδιαιτέρως και ενδιαφέρομαι για τους εργαζόμενους γι’ αυτό το λόγο βγάλαμε και για πρώτη φορά απόφαση με υποχρεωτική ισχύ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά έγινε υποχρεωτική για τους ντελιβεράδες, γι’ αυτούς που δουλεύουν στην οικοδομή, γι’ αυτούς που δουλεύουν στα ναυπηγεία», τόνισε ο υπουργός.

 

Εισαγόμενο πρόβλημα η ακρίβεια

Για το θέμα της ακρίβειας ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Εάν νομίζετε ότι εκλέγετε θαυματοποιούς, κάνετε λάθος. Θαυματοποιοί δεν υπάρχουν. Στον πραγματικό κόσμο έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό και τον πολεμάμε. Και τον πολεμάμε καλύτερα από τους άλλους. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πάρα πολύ μεγάλος, διψήφιος. Μία χώρα μόνο έχει μονοψήφιο, όλες οι άλλες χώρες έχουν διψήφιο. Εμείς είμαστε τέταρτοι από το τέλος. Για να καταλάβετε, η Ουγγαρία έχει 33% πληθωρισμό στα τρόφιμα. Εμείς έχουμε 12%.  Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 16,7% και εμείς έχουμε 12%. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο», τόνισε ο υπουργός

Πρώτη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα με καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με την καθολική εφαρμογή του μέτρου αυτού.

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη που θα έχει καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Βεβαίως, η εφαρμογή της πρέπει να γίνει με προσοχή. Για παράδειγμα, στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ δουλεύει, αλλά όταν πηγαίνει προς τα κάτω στις μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να δώσεις χρόνο προσαρμογής.  Δεν πας να τις κλείσεις, ούτε να τις καταστρέψεις. Πρέπει η ψηφιακή κάρτα να γίνει ένα όπλο καλών σχέσεων και διαφάνειας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου», είπε ο υπουργός.

«Και το κάνουμε με πολλή μεγάλη προσοχή. Θα βγει σε λίγες μέρες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μου νομοσχέδιο που έχει πολλές αλλαγές και πάνω στη ψηφιακή κάρτα εργασίας και μείωση της γραφειοκρατίας σε μεγάλο βαθμό για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν. Παράλληλα, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί πια θα έχουμε real time απεικόνιση το που είναι και τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις