Τρίτη, 27 Φεβ.
18oC Αθήνα

Γεώργιος Ζαββός: Προτεραιότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας η χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης

Γεώργιος Ζαββός: Προτεραιότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας η χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης
Φωτογραφία-Eurokinissi

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με τούς ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπεζας HDB, Γεώργιος Ζαββός, στην διαδικτυακή του παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του D20-Long-Term Investors Club που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20) και πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας επισήμανε ότι, «Στον πυρήνα της στρατηγικής της HDB βρίσκεται μια ακλόνητη δέσμευση για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αναγνωρίζουμε ότι η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι το D20-Long-Term Investors Club αποτελεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό φόρουμ για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες. Συνεργάζεται με το G20 για την προώθηση του ρόλου της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Έχει στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και βιώσιμες υποδομές παγκοσμίως και αξιοποιεί ζωτικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε έργα του δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι το φόρουμ αυτό αποτελεί μια συνάντηση διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους χρηματοικονομικών φορέων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαββός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της HDB, τόνισε: «Η HDB δεσμεύεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη, ευημερούσα και συμπεριληπτική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με τη δυναμική συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), και άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ακόμη σημείωσε ότι: «Συνεπής με τη δέσμευσή της, η HDB υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης για συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα δάνεια, παρέχοντας 475 εκατ. ευρώ για πράσινες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει μείωση του επιτοκίου κατά 40% και επιπλέον επιδότηση επιτοκίου 3% για τα δύο πρώτα έτη, καθιστώντας το ελκυστική πρόταση για επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, η HDB υποστηρίζει ενεργά δράσεις ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της HDB, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι η HDB δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις