Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία – Ινστιτούτο ifo: Σημαντική μείωση στις επενδυτικές προσδοκίες των επιχειρήσεων

Γερμανία – Ινστιτούτο ifo: Σημαντική μείωση στις επενδυτικές προσδοκίες των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία έχουν υποστεί σημαντική μείωση στα επενδυτικά τους σχέδια, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου ifo για τις επιχειρήσεις. Οι επενδυτικές προσδοκίες του ifo για το τρέχον έτος μειώθηκαν στις 2,2 μονάδες τον Νοέμβριο, από 14,7 μονάδες τον Μάρτιο.

“Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά (σ.σ. στη Γερμανία). Αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης (σ.σ. των επιχειρήσεων), της αδύναμης ζήτησης και της αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομική πολιτική”, αναφέρει η Lara Zarges, οικονομική εμπειρογνώμονας του ινστιτούτου ifo.  Οι εταιρείες είναι επίσης επιφυλακτικές για το επόμενο έτος- με ισοζύγιο 1,2 μονάδων, οι επενδυτικές προσδοκίες του ifo είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς χαμηλότερες από ό,τι φέτος.

Οι εταιρείες του εμπορίου είναι οι πιο απαισιόδοξες: όλο και περισσότερες από αυτές θέλουν να μειώσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες. Για το τρέχον έτος, οι επενδυτικές προσδοκίες μειώθηκαν από τις συν 3,7 μονάδες στις μείον 3,5 μονάδες, ενώ για το 2024 πέφτουν στις μείον 14,6 μονάδες. Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν επίσης μειώσει τα σχέδιά τους για το τρέχον έτος, με τις επενδυτικές προσδοκίες να πέφτουν από συν 13,6 μονάδες σε συν 1,0 μονάδες. Για το επόμενο έτος, σκοπεύουν να επενδύσουν ελάχιστα περισσότερο από ό,τι φέτος, με ισοζύγιο συν 2,3 μονάδες.

Οι εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης είναι οι πιο αισιόδοξες. Η πλειονότητα των εταιρειών σκοπεύει να επενδύσει ελαφρώς περισσότερο φέτος και του χρόνου.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές έχουν μειώσει σημαντικά τα σχέδιά τους για το τρέχον έτος: το ισοζύγιο μειώθηκε από 21,4 μονάδες τον Μάρτιο σε 6,8 μονάδες τον Νοέμβριο- με άλλα λόγια, εξακολουθούν να θέλουν να επενδύσουν περισσότερο, αλλά όχι τόσο όσο αρχικά είχαν προγραμματίσει. Ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θέλουν να επενδύσουν λιγότερο. Το ισοζύγιό τους μειώθηκε από συν 9,1 μονάδες σε μείον 9,2 μονάδες.

Η διόρθωση είναι ισχυρότερη στη χημική βιομηχανία, όπου οι εταιρείες μείωσαν τις προσδοκίες τους από το επίπεδο της άνοιξης που ήταν συν 13,9 μονάδες σε μείον 15,6 μονάδες.

Στις μη ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι προσδοκίες για το τρέχον έτος μειώθηκαν από 22,3 μονάδες τον Μάρτιο σε 12,6 μονάδες τον Νοέμβριο. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευαστές εμμένουν στα αρχικά τους σχέδια και σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τις επενδυτικές τους δαπάνες: το ισοζύγιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις συν 34,4 μονάδες.

Για το επόμενο έτος, οι επενδυτικές προσδοκίες στη μεταποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές στις 6,6 μονάδες. Υπάρχουν σημάδια ελαφράς βελτίωσης στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπου οι επενδυτικές προσδοκίες διαμορφώνονται στις 3,7 μονάδες. Ειδικότερα, οι κατασκευαστές χημικών προϊόντων σχεδιάζουν και πάλι να επενδύσουν περισσότερο από ό,τι το τρέχον έτος. Στη μη ενεργοβόρα μεταποίηση, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερες εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος- το ισοζύγιο εδώ μειώθηκε στις 11,2 μονάδες. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σχεδιάζουν και πάλι σημαντικές αυξήσεις των επενδυτικών δαπανών. Οι επενδυτικές τους προσδοκίες για το 2024 διαμορφώνονται στις 34,0 μονάδες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις