Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γερμανία: Στο τραπέζι ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ακροδεξιό AfD

Γερμανία: Στο τραπέζι ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ακροδεξιό AfD

Στη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία (το οποίο κατακτά τη 2η θέση στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις με ποσοστό 22%), η κυβέρνηση συνασπισμού συζητά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο κόμμα, ενώ παραμένουν οι συζητήσεις περί απαγόρευσης του κόμματος.

Η διαδικασία αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση των κομμάτων (ως οικονομική κύρωση από πλευράς του κράτους) που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Γερμανίας είναι «ένα σημαντικό στοιχείο άμυνας του κράτους για τη σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των αντισυνταγματικών κομμάτων», δήλωσε στην Handelsblatt ο Γιοχάνες Φέχνερ (Johannes Fechner). κοινοβουλευτικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη Bundestag.

Οι Πράσινοι (σε συνθήκες όπου το περασμένο σαββατοκύριακο η χώρα κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του AfD και της ακροδεξιάς γενικότερα) βλέπουν επίσης την ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησης ως μια πιθανή επιλογή, αλλά επισημαίνουν ότι και αυτό το μέτρο έχει πολλές προϋποθέσεις. «Όπως και στην περίπτωση της απαγόρευσης ενός κόμματος, τα συνταγματικά όργανα οφείλουν να σταθμίσουν προσεκτικά τα νομικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση των αρχών ασφαλείας», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ιρένε Μιχάλικ (Irene Mihalic), στην Handelsblatt.

Ο νομοθέτης είχε δημιουργήσει τη δυνατότητα παγώματος της χρηματοδότησης των κομμάτων μετά την αποτυχία της δεύτερης διαδικασίας απαγόρευσης του (νεοναζιστικού) NPD ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2017. Το 2019, η Bundestag, το Bundesrat και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέθεσαν από κοινού πρόταση για τον αποκλεισμό του NPD από την κρατική χρηματοδότηση.

Το δικαστήριο σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με αυτό την Τρίτη (23.01.24).
Ο Φέχνερ δήλωσε: «Μετά από αυτό, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τα συγκεκριμένα εμπόδια μιας τέτοιας διαδικασίας». Όσον αφορά το AfD, πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει και άλλα κόμματα».

Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να πληγούν σοβαρά εάν δεν λαμβάνουν πλέον χρήματα από τα κρατικά ταμεία για το έργο τους. Εάν καθιερωθεί από το ανώτατο δικαστήριο ο αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση των κομμάτων, όχι μόνο θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση, αλλά και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του AfD προέρχεται από το κράτος

Κατ’ αρχήν, η κρατική χρηματοδότηση χορηγείται μόνο σε κόμματα που επιτυγχάνουν τουλάχιστον 0,5% στις ομοσπονδιακές ή ευρωπαϊκές εκλογές και 1% στις εκλογές των κρατιδίων. Στην περίπτωση του AfD, για παράδειγμα, περίπου το 44% των συνολικών εσόδων του το 2021 προήλθε από το κράτος: περίπου έντεκα εκατομμύρια ευρώ από τα σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις