Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα υλοποίησε αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα υλοποίησε αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα
Ο Όλαφ Σολτς - Φωτογραφία αρχείου Reuters

«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και επισήμανε ότι το σημαντικό τώρα είναι η καλή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωομάδα (Eurogroup).

«Η περαιτέρω διαδικασία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Τώρα όμως το θέμα είναι πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών βημάτων. Πάνω σε αυτό εργάζεται η Ελλάδα. Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, η τέταρτη αξιολόγηση τρέχει. Οι Θεσμοί θα μας ενημερώσουν για την πρόοδο υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Κόλμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με δημοσίευμα της «Handelsblatt» περί σχεδίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Στόχος τώρα είναι να ολοκληρωθεί καλά το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο τρέχει ακόμη ως τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται. Σημαντικό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο η Ελλάδα θέλει να υποβάλει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει μετά το τέλος του προγράμματος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η “Handelsblatt”, υποστήριζε πως ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους, που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη. Η γερμανική εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφο, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές, εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη, εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπλήρωνε.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του τέως ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» υπογράμμιζε η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, κατέληγε το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις