Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γερμανός τραπεζίτης σε Ντράγκι: Ανέβασε τα επιτόκια για να κάνουν μεταρρυθμίσεις οι “Νότιοι”!

Γερμανός τραπεζίτης σε Ντράγκι: Ανέβασε τα επιτόκια για να κάνουν μεταρρυθμίσεις οι “Νότιοι”!

Για όσο διάστημα τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι μηδενικά, η πίεση στις χώρες της νότιας Ευρώπης να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις είναι μικρή. Ωστόσο, θα πρέπει να τις κάνουν και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρει γενναία μέτρα για να εξασφαλιστεί η οικονομική πρόοδος, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (ΒdB) μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Γεγονός είναι, πρόσθεσε ο Μίχαελ Κέμερ, ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί δυσκολίες στις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν με τον κλασικό τρόπο. Τα επιτόκια γι’ αυτές αποτελούν βασικό πυλώνα. Με μηδενικά επιτόκια ή επιτόκια κάτω του μηδενός είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρες.

Εντούτοις δεν διατρέχουν εξ αυτού του λόγου κανέναν κίνδυνο, αφού τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση της μακρόχρονης διατήρησης της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων.

Δεδομένης όμως της γενικής οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Τραπεζών υποστήριξε ότι “θα ήταν απολύτως ορθό να δοθεί πλέον ένα τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων”. Όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για τις χώρες της νότιας Ευρώπη και η πίεση να τις υλοποιήσουν είναι μικρότερη μόνον όσο διατηρείται η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί βέβαια να ελεγχθεί πολιτικά , αλλά ίσως “να μην είναι και τόσο ανεξάρτητη” όσο θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση καλύπτει την αδράνεια ορισμένων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και αυτό ασφαλώς “δεν είναι καλή πολιτική για τη Γερμανία.”

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε