Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

Για πόσο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί – Ποιοι θα λάβουν επίδομα

πλειστηριασμοί

Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, στήριξης των πλέον ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί μέχρι και τέλος του έτους.

Από την 1η Ιανουαρίου όπως είναι γνωστό θα τεθεί σε ισχύ το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τουλάχιστον με βάση τον σχεδιασμό προ της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πληροφορίες για παράταση

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μικρή παράταση, ώστε να ετοιμαστεί όλη η υποδομή που απαιτείται έτσι ώστε να είναι λειτουργικός ο νέο κώδικας.

Σε ότι αφορά το επίδομα που θα χορηγηθεί κοντά στα Χριστούγεννα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό θα είναι στοχευμένο και θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

click4more: “Παγώνει” για 2,5 μήνες η πληρωμή των επιταγών – Ποιους αφορά η ρύθμιση

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά δύο πράγματα μπορεί να θεωρηθούν ως δεδομένα. Πρώτον ότι στις ευάλωτες ομάδες δεν θα συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι. Και αυτό διότι οι δύο αυτές κοινωνικές ομάδες δεν έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες στην περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα μάλιστα οι συνταξιούχοι έχουν λάβει σημαντική ενίσχυση ύψους 1,4 δις ευρώ από τα αναδρομικά, ενώ αρκετοί θα είναι αυτοί που θα δουν την σύνταξή να αυξάνεται στο τέλος του μήνα, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού.

Το σύνολο της όποιας ενίσχυσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τον χαρακτήρα του κοινωνικού μερίσματος, θα κατευθυνθεί προς τον ιδιωτικό τομέα που αναμφίβολα είναι αυτός που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Οι δικαιούχοι

Η λίστα των δικαιούχων δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών μπορεί να είναι:

  • Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό (καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον κλάδο).
  • Υγειονομικοί: Πιθανών να λάβουν ένα ποσό εφάπαξ όπως και το περασμένο, ως ελάχιστον ένδειξη αναγνώρισης των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έχουν καταβάλει και καταβάλλουν.
  • Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή να λάβουν το δώρο των Χριστουγέννων στον ονομαστικό τους μισθό και όχι με αναφορά τα 534 ευρώ.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, αλλά και ακίνητη περιουσία κάτω από κάποιο όριο.
  • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε εξαγγείλει αφενός την αναστολή πλειστηριασμών, μέσω ρύθμισης που πρόκειται σύντομα να φέρει το υπ. Δικαιοσύνης, αφετέρου ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα. «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε και το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, τότε η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις