Για πόσο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί – Ποιοι θα λάβουν επίδομα

Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, στήριξης των πλέον ευάλωτων πολιτών και νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί μέχρι και τέλος του έτους.

Από την 1η Ιανουαρίου όπως είναι γνωστό θα τεθεί σε ισχύ το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τουλάχιστον με βάση τον σχεδιασμό προ της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πληροφορίες για παράταση

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μικρή παράταση, ώστε να ετοιμαστεί όλη η υποδομή που απαιτείται έτσι ώστε να είναι λειτουργικός ο νέο κώδικας.

Σε ότι αφορά το επίδομα που θα χορηγηθεί κοντά στα Χριστούγεννα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό θα είναι στοχευμένο και θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

click4more: “Παγώνει” για 2,5 μήνες η πληρωμή των επιταγών – Ποιους αφορά η ρύθμιση

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά δύο πράγματα μπορεί να θεωρηθούν ως δεδομένα. Πρώτον ότι στις ευάλωτες ομάδες δεν θα συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι. Και αυτό διότι οι δύο αυτές κοινωνικές ομάδες δεν έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες στην περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα μάλιστα οι συνταξιούχοι έχουν λάβει σημαντική ενίσχυση ύψους 1,4 δις ευρώ από τα αναδρομικά, ενώ αρκετοί θα είναι αυτοί που θα δουν την σύνταξή να αυξάνεται στο τέλος του μήνα, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού.

Το σύνολο της όποιας ενίσχυσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τον χαρακτήρα του κοινωνικού μερίσματος, θα κατευθυνθεί προς τον ιδιωτικό τομέα που αναμφίβολα είναι αυτός που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Οι δικαιούχοι

Η λίστα των δικαιούχων δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών μπορεί να είναι:

  • Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό (καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον κλάδο).
  • Υγειονομικοί: Πιθανών να λάβουν ένα ποσό εφάπαξ όπως και το περασμένο, ως ελάχιστον ένδειξη αναγνώρισης των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έχουν καταβάλει και καταβάλλουν.
  • Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή να λάβουν το δώρο των Χριστουγέννων στον ονομαστικό τους μισθό και όχι με αναφορά τα 534 ευρώ.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, αλλά και ακίνητη περιουσία κάτω από κάποιο όριο.
  • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε εξαγγείλει αφενός την αναστολή πλειστηριασμών, μέσω ρύθμισης που πρόκειται σύντομα να φέρει το υπ. Δικαιοσύνης, αφετέρου ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα. «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε και το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, τότε η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Πληρώνονται 97.662 δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

ΥΠΟΙΚ: Πληρώνονται 97.662 δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Το ποσό των 410 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. ... Διαβάστε περισσότερα
Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο – Έκανε το 6 στα 6 και ρεκόρ

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο – Έκανε το 6 στα 6 και ρεκόρ

Χαμόγελα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ολοκληρώθηκε θετικά μία εβδομάδα συναλλαγών με κλείσιμο την Παρασκευή (27.11.2020) στο +1,33%. Για έκτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο επικράτησαν ανοδικές τάσεις, ... Διαβάστε περισσότερα
Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, «ευνοεί» την Agrino

Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, «ευνοεί» την Agrino

Η γενικότερη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φυτικές πρωτεΐνες συνδυασμένη με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, έχουν επιφέρει μία πρωτόγνωρη ανάπτυξη στην αγορά των οσπρίων ... Διαβάστε περισσότερα
Τέρνα Ενεργειακή: Οι πωλήσεις στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και τα καθαρά κέρδη 43,3% – Διαθέτει ΑΠΕ 1.800 MW

Τέρνα Ενεργειακή: Οι πωλήσεις στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και τα καθαρά κέρδη 43,3% – Διαθέτει ΑΠΕ 1.800 MW

Αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας σημείωσε ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το εννεάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική ... Διαβάστε περισσότερα
Χρηματιστήρια: Εμβόλιο και… Μπάιντεν εκτοξεύουν σε επίπεδα – ρεκόρ τις μετοχές

Χρηματιστήρια: Εμβόλιο και… Μπάιντεν εκτοξεύουν σε επίπεδα – ρεκόρ τις μετοχές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν σήμερα προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ! Η πρόσφατη πρόοδος για ένα εμβόλιο κατά του ... Διαβάστε περισσότερα
Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα εργαζομένων του ΟΑΕΔ – Ποιοι και πόσο δικαιούνται (πίνακας)

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα εργαζομένων του ΟΑΕΔ – Ποιοι και πόσο δικαιούνται (πίνακας)

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, στις 14:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ... Διαβάστε περισσότερα