Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): «Μονόδρομος» η πράσινη μετάβαση για τον ελληνικό τουρισμό

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): «Μονόδρομος» η πράσινη μετάβαση για τον ελληνικό τουρισμό
Φωτογραφία-Eurokinissi

Για την «διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού» μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, επισημαίνοντας ότι είναι μονόδρομος «εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή», στο συνέδριο του συνδέσμου με θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι είναι σαφές ότι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα απαιτήσουν σε πολλές περιπτώσεις αρχικές επενδύσεις και κόστος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παράσχης η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα τόσο από την πράσινη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όσο και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις τόνισε ότι έχουν να καλύψουν σημαντικό έδαφος, ενώ θεωρεί ότι είναι ενδεικτικό πως το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας. Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. Ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο.

Ταυτόχρονα ξεκινάει η Δημιουργία ενός Προγράμματος μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία από το ΣΕΤΕ. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους, ανάφερε ο κ. Παράσχης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις