Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί αργεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS; SOS για το όργιο φοροδιαφυγής!

Γιατί αργεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS; SOS για το όργιο φοροδιαφυγής!

SOS για το όργιο φοροδιαφυγής και φοροκλοπής στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, εκπέμπουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Αιτία η καθυστέρηση στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με όλα τα καταστήματα εστίασης, μπαρ, ξενοδοχεία, καφετέριες με το TAXIS με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο φόβος να χαθεί και αυτή η τουριστική περίοδος.

Οπως, αναφέρουν στο newsit.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αύξηση του ΦΠΑ αυξάνονται και οι φόβοι για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και αναφέρουν το παράδειγμα της αύξησης τουριστών και της μείωσης της είσπραξης του ΦΠΑ το 2014. Τώρα, επισημαίνουν, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να φοροδιαφύγουν και επομένως είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσουν τα κρατικά ταμεία τεράστια ποσά πρωτίστως από ΦΠΑ, αλλά και από άλλους φόρους.

Η απάντηση, προσθέτουν, δεν είναι οι έλεγχοι γιατί μετά τη διενέργεια ενός οι δύο ελέγχους από συνεργεία ελεγκτών της εφορίας, ειδοποιούνται τα υπόλοιπα καταστήματα του νησιού ή της πόλης και συμμορφώνονται με το γράμμα του νόμου, κόβουν αποδείξεις κανονικά και όλα εμφανίζονται σωστά.

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS και η στενή παρακολούθηση της δραστηριότητας. Αναφέρουν για παράδειγμα. Εάν ο ελεγκτής που παρακολουθεί ταμειακή μηχανή ενός μπαρ διαπιστώσει ότι ενώ έχει, ας πούμε, 200 τραπεζοκαθίσματα και έχει κόψει μόνο 50 αποδείξεις τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, θα του τηλεφωνεί ότι εμφανίζεται πολύ μειωμένη η δραστηριότητα και ασφαλώς κανένας δεν θα μπορεί να αγνοήσει την προειδοποίηση της εφορίας και να συνεχίσει την ίδια κατάσταση. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζει ότι την επόμενη ημέρα μπορεί να τον επισκεφθούν οι ελεγκτές για έλεγχο βιβλίων.

Επίσης, αναφέρουν το το επιχείρημα ότι οι έλεγχοι θα είναι πιο στοχευμένοι και θα γίνονται σε εκείνους που εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στη χωρητικότητα του καταστήματος και τις αποδείξεις που κόβονται. Στην ερώτηση γιατί καθυστερεί η ψήφιση του σχετικού νόμου και αν ευθύνονται τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν άγνοια.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXIS, όταν εγκριθεί θα ξεκινήσει από την εστίαση, μπαρ, καφετέριες, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και θα συνεχιστεί σε άλλους κλάδους με κριτήριο το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε