Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ΑΑΔΕ κάνει ελεγκτές τους… καταναλωτές – Το σχέδιο για το ξεσκέπασμα όσων επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν

Η ΑΑΔΕ κάνει ελεγκτές τους… καταναλωτές – Το σχέδιο για το ξεσκέπασμα όσων επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν

Η ανακάλυψη πειραγμένων ταμειακών μηχανών και μαϊμού αποδείξεων, αποτελούν βασική προτεραιότητα, για την ΑΑΔΕ και για την επίτευξη του στόχου ρίχνει στην «μάχη» τρία ισχυρά όπλα.

Οι επιτήδειοι όλο και ανακαλύπτουν νέα μονοπάτια για να συνεχίζουν το σπορ της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, μόνο που αρμόδιοι πλέον πηγαίνουν στις μάχες με περισσότερα όπλα στην φαρέτρα τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι ελεγκτές θα ξεκινήσουν τα ελέγχουν με τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα τους τις αποδείξεις που παίρνουν οι πελάτες από τις επιχειρήσεις και θα τις στέλνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο.

Ελεγκτές οι ίδιοι οι πελάτες

Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται οι ίδιοι οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να σκανάρουν με το κινητό τους τηλέφωνο τον κωδικό QR της απόδειξης που θα λαμβάνουν και να ελέγχουν εάν έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης. Στο τέλος του έτους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πάρουν στα χέρια τους 1.700 ειδικά QRCode Scanner με τα οποία θα ελέγχουν επιτόπου τη γνησιότητα των αποδείξεων.

Η ΑΑΔΕ με «έξυπνα» εργαλεία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά για τις ταμειακές μηχανές για να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των αποδείξεων και τιμολογίων.

Το κύκλωμα, το οποίο είχε αποκαλυφθεί το 2019 από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις έκανε «χρυσές» δουλειές μέσω των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών καθώς η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. στα 6 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές και τις «μαϊμού» αποδείξεις που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σταδιακά προβλέπει:

  • Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τους καλοκαιρινούς ελέγχους με τα κινητά και τα laptops ανά χείρας θα σκανάρουν τις αποδείξεις και θα τις στέλνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και τον σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

  • Σε δεύτερη φάση στο παιχνίδι θα μπουν οι καταναλωτές οι οποίοι θα ελέγχουν τις αποδείξεις μέσω ειδικής εφαρμογής που θα διατίθεται από το Play Store και το App Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα. Ο καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη, θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον κωδικό QR, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης. Εφόσον έχει καταχωρηθεί και στο MyData ο επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδίδει αποδείξεις από «παράλληλο» μηχανισμό ή παράνομη ταμειακή μηχανή και φυσικά δεν δηλώνει ολόκληρο τον τζίρο που πραγματοποιεί. Αυτομάτως ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των υπό έλεγχο επιχειρηματιών και θα αποστέλλεται συνεργείο για τη διενέργεια επιτόπιου προληπτικού ελέγχου.

  • Έως το τέλος του έτους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στα χέρια τους 1.700 ειδικά σκάνερ αποδείξεων που θα αποκαλύπτουν απευθείας τις «μαϊμού» ταμειακές στη σέντρα. Το έργο της προμήθειας ειδικών σκάνερ έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πως «ξεφεύγουν» οι απατεώνες

Το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών εκτιμάται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα κόλπα που μετέρχονται οι επιτήδειοι για να κλέψουν τον ΦΠΑ και να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος εξελίσσονται ραγδαία με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Η απάτη που στήνουν τα κυκλώματα στηρίζονται κυρίως σε τρεις μεθόδους:

  1. Ψεύτικες ταμειακές μηχανές: Αποτελεί την πλέον κλασσική μορφή απάτης, αφού χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και λογισμικό για την παραγωγή και εκτύπωση παραστατικών, τα οποία προσμοιάζουν με φορολογικά στοιχεία αξίας, χωρίς όμως να εκδίδονται από νόμιμα εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό. Τα παραστατικά αυτά ουδέποτε καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των οντοτήτων που τα εκδίδουν με αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων αλλά και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αφού είναι συνήθως λίγοι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο.

  1. Αλλοίωση παραστατικών: Χρήση των νόμιμων φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση δελτίων παραγγελίας, χωρίς στη συνέχεια να εκδίδεται αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο αξίας, ή για τη μαζική έκδοση ακυρωτικών σημειωμάτων στο τέλος της κάθε ημέρας, ή για τη μαζική χορήγηση εκπτώσεων, με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Αποτελεί συνηθισμένη μορφή απάτης. Οι υπηρεσίες διενεργούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ή βάσιμες υπόνοιες χρήσης τέτοιων πρακτικών. Ο έλεγχος αντλεί τα παραγόμενα ψηφιακά αρχεία των φορολογικών μηχανισμών τα οποία και επεξεργάζεται, προσδιορίζοντας την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

  1. Παράνομο λογισμικό: Ανάπτυξη και χρήση παράνομων λογισμικών εφαρμογών που παρεμβαίνουν στους νόμιμα εγκεκριμένους Φ.Η.Μ. αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή όλες οι εκδόσεις φορολογικών στοιχείων εμφανίζονται νομότυπες. Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο και μετά την απομάκρυνση του πελάτη, ειδικά λογισμικά δύνανται να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων ως προς τις ποσότητες, τις αξίες, τα είδη και τον αλγόριθμο της ασφαλούς σήμανσης του κάθε παραστατικού, με άλλα λόγια της ταυτότητάς του, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικονομικής οντότητας. Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι από τις πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμες, αφού στόχος των χρησιμοποιούμενων λογισμικών είναι η αριστοτεχνική συγκάλυψη κάθε ίχνους που θα μπορούσε να ενοχοποιήσει την οντότητα.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις