Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η ακρίβεια και το μεγάλο στοίχημα των τιμολογίων ρεύματος – Οι τιμές στο πετρέλαιο πέφτουν αλλά στην αντλία όχι

Η ακρίβεια και το μεγάλο στοίχημα των τιμολογίων ρεύματος – Οι τιμές στο πετρέλαιο πέφτουν αλλά στην αντλία όχι

Η ακρίβεια στην αγορά των σούπερ μάρκετ είναι εδώ και δύσκολα θα μπορέσει να καμφθεί, όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις, για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο εκείνο που δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα αναλυτές, καταναλωτές και βέβαια την κυβέρνηση είναι το ενεργειακό κομμάτι, ενόψει μάλιστα και του επικείμενου χειμώνα που από χθες επισκέπτεται την χώρα μας.

Οι τιμές επί του παρόντος στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο είναι υπό μερικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ειδικά μάλιστα σε ότι αφορά τις τιμές των καυσίμων.

Εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύστημα αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου και ουσιαστικά το κράτος αποσύρεται από την επιδότηση των καταναλωτών που ισχύει έως και σήμερα από ένα όριο τιμής και πάνω και μένει πλέον να δούμε, πόσο λειτουργικός είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι καταναλωτές ρεύματος θα κληθούν να πληρώσουν πάνω κάτω τα ίδια ίσως και λίγο χαμηλότερα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει αύριο.

Πάντως να σημειωθεί ότι οι τιμές σήμερα στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, διατηρούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί.

Αναφορικά με το ρεύμα το νέο σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει με απόλυτη ακρίβεια το ύψος των τιμολογίων και τις διαφορές που θα έχουν μεταξύ τους, ανάλογα με το χρώμα, τα τιμολόγια της κάθε εταιρίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες για το επόμενο διάστημα, αλλά και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, που αν μην τι άλλο για την ώρα είναι σε πτωτική τάση.

Μία άλλη πηγή ανησυχίας είναι ο χειμώνας που δείχνει να είναι προ των πυλών και αυτό φαίνεται από τον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών που είναι σε ανοδική τάση. Έτσι λοιπόν η υψηλότερη χονδρική τιμή εντοπίζεται στην Λιθουανία με 155 ευρώ, ακολουθεί η Σουηδία με 152 ευρώ και η Ιταλία με 135,98 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο της σχετικής λίστας και προς τα κάτω με τιμή ανά MWh 122,36 ευρώ, ενώ για σήμερα η τιμή αυτή υποχωρεί στα 120,95 ευρώ.

Σχετική με την τιμή του φυσικού αερίου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθερή αποκλιμάκωση και σήμερα βρέθηκε στην περιοχή των 40 ευρώ η MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και κάτω από αυτό το όριο.

Τέλος το πετρέλαιο συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία, με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το Brent να είναι στα 78,35 δολάρια, ενώ είχε βρεθεί ακόμη και στα 77,53 δολάριο. Σε ότι αφορά την αντλία εκεί δεν κουνιέται φύλο, αφού οι τιμές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη αν και όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά τις επόμενες ημέρες θα δούμε μία μικρή κίνηση προς τα κάτω, αλλά οι καταναλωτές ας περιμένουν μεγάλα πράγματα.

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις