Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ακρίβεια «τινάζει» στον αέρα το κοινωνικό μέρισμα – Ποια πακέτα στήριξης ανατρέπονται

Η ακρίβεια «τινάζει» στον αέρα το κοινωνικό μέρισμα – Ποια πακέτα στήριξης ανατρέπονται

Η ακρίβεια δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα, μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παροχές, εξαιτίας της εκτιμώμενης μεγαλύτερης επίδοσης της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Το κόστος των παρεμβάσεων στις οποίες και προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει εκεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα υπερβεί το 1 δις και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά… «και μακάρι να φτάσει».

Στην κυβέρνηση είχαν αποφασίσει και ποτέ δεν το είχαν κρύψει, ότι θα προχωρούσαν σε νέες παρεμβάσεις – ανάσα για τα νοικοκυριά , εφόσον επιβεβαιώνοντας οι εκτιμήσεις για υπέρ απόδοση της ελληνικής οικονομίας με ΑΕΠ πάνω από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Πακέτα στήριξης ακυρώνουν… άλλα πακέτα

Ωστόσο οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι άπειρες, ακόμη και σε χρονιά όπως το 2021 που ισχύει ακόμη η ρήτρα διαφυγής. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων για την στήριξη των νοικοκυριών, ότι πακέτα στήριξης είναι πολύ πιθανό να ματαιώσουν άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών.

Οι πληροφορίες ήθελαν να δίνεται κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες (π.χ. υγειονομικοί), που θα προκύψει από την επιπλέον ανάπτυξη.

Επίσης υπήρχαν σκέψεις για κάποιο μόνιμο μέτρο προς την κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας.

Όμως πλέον ο διαθέσιμος χώρος περιορίζεται σημαντικά μετά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας.

Όπως σημείωσε μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών «τα όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος «τρώγεται» από την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

click4more: ΦΠΑ: Απώλειες εσόδων 6 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή – Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα

Το κόστος στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, ήδη έχει φτάσει τα 500 εκατ. τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Κατά συνέπεια τα κονδύλια αυτά από κάπου πρέπει να προέλθουν και επειδή τα χρήματα δεν είναι άπειρα είναι απόλυτα λογικό, να ανατρέψουν κάποιους άλλους σχεδιασμούς.

Στην κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να προβούν και σε άλλες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κυρίων νοικοκυριών, στην περίπτωση που η ανάπτυξη υπερβεί κατά πολύ τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν παύουν να λένε ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% είναι η πλέον συντηρητική και ως εκ τούτου, χωρίς να το αναφέρουν, περιμένουν να πάει πιο ψηλά.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλός πάντως στις εκτιμήσεις του και ανέφερε ότι «η ενεργειακή κρίση χαμήλωσε λίγο τη δυναμική της ανάκαμψης ανά χώρα στην ΕΕ, αλλά σε ό,τι αφορά στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάκαμψη το 2021 κατά 6,1% που είναι ίσως η πιο συντηρητική εκτίμηση που υπάρχει παγκοσμίως, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων είναι αρκετά υψηλότερος από ότι αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η εν λόγω πρόβλεψη δεν ενσωματώνει όμως δύο αβεβαιότητες: την πορεία της υγειονομικής κρίσης και την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και με ασφάλεια κάναμε αυτή την πρόβλεψη».

Καλύτερη πάντως εκτίμηση μπορεί να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν και θα δείξει το κατά πόσο ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του ή οι δράσεις που ετοιμάζονται να αναλάβουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, θα φέρουν κάποιοι αποτέλεσμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις