Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η «ακτινογραφία» της νέας συμφωνίας με την Ελληνικός Χρυσός: Επενδύσεις 1,9 δισ. και 3.000 θέσεις εργασίας

Η «ακτινογραφία» της νέας συμφωνίας με την Ελληνικός Χρυσός: Επενδύσεις 1,9 δισ. και 3.000 θέσεις εργασίας

Πριν από μερικές εβδομάδες πέρασε από τη Βουλή η νέα συμφωνία του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός. Μια νέα επενδυτική συμφωνία με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τι φέρνει μαζί της αυτή η συμφωνία; Εν αρχή ην οι επενδύσεις ύφους 1,9 δισ. δολαρίων για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι και 3.000 θέσεις εργασίας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται επωφελής τόσο για το ελληνικό Δημόσιο, όσο και για τις τοπικές κοινότητες και φυσικά για την ίδια την εταιρία.

Για το Δημόσιο σημαίνει σημαντικά αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου.

Για τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, θα δημιουργήσει σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας,  προωθώντας παράλληλα εμβληματικές επενδύσεις και κοινωνική στήριξη.

Για το περιβάλλον, διασφαλίζει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BAT) που εφαρμόζονται από τον μεταλλευτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νέα επενδυτική συμφωνία του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός φέρνει μαζί της κι ένα αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει: 

  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
  • Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
  • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
  • Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Η ψήφιση, από τη Βουλή, της νέας συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός με την κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι:

$1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας, 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
€2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.

€3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
€70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης,
σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις