Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Η απάτη με τη ρύθμιση χρεών – Μένουν εκτός 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι!

Η απάτη με τη ρύθμιση χρεών – Μένουν εκτός 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι!

– Δεν μπορούν να εξοφλήσουν με δόσεις 20 και 25 ευρώ όσοι είναι συνεπείς με τις οφειλές τους
– Εκτός ρύθμισης όσοι έχουν μπει σε παλιά ρύθμιση και εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους
– Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν τις 48 δόσεις
– Όσοι απέκτησαν χρέη μέσα στο 2013 υποχρεωτικά θα πρέπει να εξοφλήσουν το πολύ σε 12 δόσεις

Για άδικο μέτρο κάνουν λόγο ακόμη και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει και πρόθεση για να διορθωθεί η αδικία.
Με τη νέα ρύθμιση με την οποία δίδεται η δυνατότητα ακόμη και για απεριόριστες δόσεις σε όσους έχουν οφειλές ως 5.000 με ελάχιστο ποσό ακόμη και 20 ή 25 ευρώ (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη) αρχικά όλοι θεώρησαν ότι στο σύνολό τους τα 2,5 εκατομμύρια των οφειλετών του Δημοσίου θα μπορούσαν να πάρουν μια βαθιά ανάσα από τη φορο – λαίλαπα.
Δεν είναι όμως έτσι.
Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν οι συνεπείς πολίτες.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλοι όσοι ήδη έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση για χρέη περασμένων ετών και συνεχίζουν να εξοφλούν κανονικά τις δόσεις τους.
Αντίθετα, όσοι σταμάτησαν να πληρώνουν παρά το ότι είχαν το όφελος των επιπλέον δόσεων πλέον έχουν τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερες!
Με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός ρύθμισης 1,2 εκατομμύρια πολίτες που φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!
Παράλληλα όσοι δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και όσοι ήταν συνεπείς ως το τέλος του 2012 αλλά για κάποιο λόγο από την 1/1/2013 και μετά σταμάτησαν να πληρώνουν.
Εξαιρούνται δηλαδή ακόμη και όσοι έχασαν μια ή δυο δόσεις από την προηγούμενη ρύθμιση στην οποία είχαν υπαχθεί.
Τιμωρία όμως περιμένει και περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως … επιχειρήσεις και όχι σαν φυσικά πρόσωπα και απαιτείται για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση απαιτείται πιστοποίηση τρίτων (λογιστή και συνεγγυητή).
Και πάλι όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να έχουν απεριόριστες δόσεις ακόμη και αν τα χρέη τους είναι ως 5.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσουν σε έως και 48 δόσεις.
Τέλος για όλους, είτε για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες τα όποια χρέη προέκυψαν μέσα στο 2013 δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τη νέα ρύθμιση, δίδεται μόνο η δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις το πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε