Site icon NewsIT

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ίσως και σήμερα με μικρή έκδοση 5ετούς ομολόγου

28.01.2019 | 06:38
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ίσως και σήμερα με μικρή έκδοση 5ετούς ομολόγου

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση αποφάσισε έξοδο στις αγορές μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πατηθεί το κουμπί. Αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες ή και ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα το βιβλίο να ανοίξει ακόμη και σήμερα και πάντως πριν το τέλος της εβδομάδος.

Το εγχείρημα θα αφορά την έκδοση 5ετούς ομολόγου, αλλά τα χρήματα που θα ζητήσει από τις αγορές η χώρα τελικά θα είναι το πολύ 2 δις ευρώ, ίσως και λιγότερα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Βέβαια μία τόσο μικρή έκδοση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, δεν θα πρόκειται για μία άξια λόγο απόπειρα δεδομένου ότι αγορές αξιολογούν εκδόσεις άνω των 3 δις, ποσό που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι εδώ και μπορεί να δανειστεί με όρους αγορών.

Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την διαφαινόμενη θετική έκβαση της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες, κάτι που έγινε τελικά, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν μία σταδιακή αποκλιμάκωση. Έτσι το 5ετές ήταν στο 3,1% και στο 4,1% το 10ετές.

Εάν τελικά επικρατήσει η αμυντική λογική, τότε είναι πολύ πιθανό αν όχι δεδομένο, με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ομαλές, να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο και πριν το Πάσχα. Δηλαδή νέο 5ετές ομόλογο ύψους 1,5 – 2 δις.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version