Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η μείωση στο ρεύμα «χτυπά» τον πληθωρισμό και αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος

Η μείωση στο ρεύμα «χτυπά» τον πληθωρισμό και αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που εξειδικεύονται σήμερα το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς και εκτιμάται ότι θα φέρουν σοβαρή μείωση στις λιανικές τιμές του ρεύματος, έχουν και δύο ακόμη παράπλευρες επιπτώσεις.

Η τιμή του ρεύματος αποτελούσε αναμφίβολα την αχίλλειο πτέρνα, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως της οικονομίας και του τρόπου λειτουργίας της. Ήταν η γενεσιουργός αιτία για μία σειρά από αυξήσεις, που στην περίπτωση που δεν υπήρχε η τρομακτική αύξηση της τιμής του ρεύματος, πολλές εξ αυτών είτε θα είχαν αποφευχθεί και κυρίως θα είχαν περιοριστεί σημαντικά.

Η πρώτη είναι η δημοσιονομική, αφού το κόστος θα είναι σοβαρό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί αυτή την στιγμή, όσο και αν οι αρμόδιοι σήμερα θα έχουν μία πρώτο προσέγγιση.

Το θετικό αποτέλεσμα του 2021, που έφερε ένα πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο των εκτιμήσεων, κατά περίπου 3 δις, αλλά και της καλύτερης του αναμενομένου πορείας των εσόδων το 2022, δημιουργούν χώρο για μία πιο δυναμική παρέμβαση υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας εν γένει.

Ωστόσο το κόστος είναι υψηλό και είναι πιθανό να υπάρξει υψηλότερο έλλειμμα και αύξηση του χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η θετική επίπτωση που θα υπάρχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτή βέβαια είναι η οφθαλμοφανής επίπτωση, αφού η δευτερογενής επίπτωση είναι η μείωση του πληθωρισμού ο οποίος καλπάζει τους πρώτους μήνες του 2022.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι από τον Ιούλιο, που θα τρέξει το νέο σύστημα, θα υπάρξει απτή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που θα αρχίσει να φαίνεται και στους καταναλωτές δίνοντας έτσι μία έστω να μικρή βοήθεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η μείωση του πληθωρισμού λόγω ρεύματος, εκτιμάται ότι μπορεί να επιδράσει θετικά και στα άλλα προϊόντα. Με την μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα υπάρξει βέβαια δημοσιονομικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει και σοβαρή αποκλιμάκωση της επίπτωση τον πληθωρισμό.

Αν και είναι νωρίς ακόμη να κάνει κάποιος μία πρόβλεψη, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι τιμές στην λιανική θα επιστρέψουν στα προ ενός έτους επίπεδα, τότε αυτόματα ο πληθωρισμός θα δεχθεί μία σοβαρή μείωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Μάρτιο η αύξηση του ρεύματος ήταν της τάξεως του 80%, όπως αυτό απεικονίζεται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η επίπτωση μάλιστα στον Δείκτη ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Αν δηλαδή συμβεί η μείωση αυτή, αυτομάτως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ή έστω λίγο χαμηλότερα.

Και βέβαια είναι φυσιολογικό αυτή η μείωση περάσει και σε άλλα αγαθά που επηρεάζονται σημαντικά από το ρεύμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις