Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η τρόικα αλλάζει ξανά όνομα – Eπιστρέφει στην Αθήνα μετά τα… μπάνια του λαού

Η τρόικα αλλάζει ξανά όνομα – Eπιστρέφει στην Αθήνα μετά τα… μπάνια του λαού
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου στην Ελλάδα και αν και κατά πόσο μπορεί η Αθήνα να αναστείλει ή να μεταθέσει το ύψος των συντάξεων, εντούτοις οι τεχνοκράτες μάλλον στην πρωτεύουσα της Ευρώπης εργάζονται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα και ουδόλως ασπάζονται τις πολιτικές απόψεις ότι όλα μπορούν να γίνουν.

Όπως έχει γράψει κατ΄ επανάληψη το newsit.gr το θέμα σε επίπεδο τεχνοκρατών δεν υφίσταται. Θεωρείται μείζονος σημασίας η κυβέρνηση να τηρήσει τις υπογραφές της και μην κάνει πισωγυρίσματα που θα δώσουν ένα μήνυμα σε εταίρους, δανειστές και αγορές ότι στην χώρα θα αρχίσει και πάλι να γίνονται πισωγυρίσματα.

Ο Π. Μοσκοβισί πρωτίστως και επιπροσθέτως ο Μ. Σεντένο άνοιξαν ένα παράθυρο για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, πιο πολύ ο πρώτος και λιγότερο ο δεύτερος, εντούτοις μάλλον πρόκειται για μία ανοικτή στήριξη της κυβέρνησης μέχρι να δει τι θα κάνει με το θέμα των εκλογών, παρά με ουσία.

Ξαναβαφτίζεται η τρόικα

Στο μεταξύ η τρόικα, με άλλο πιθανό όνομα, τα βαφτίσια θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, ετοιμάζει μετά τα “μπάνια του λαού” την κάθοδό της στην Αθήνα. Στόχος να υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης ή όπως αλλιώς την πουν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Χθες (04.07.2018) ο πρόεδρος του Eurogroup προέτρεψε την Αθήνα να διδαχθεί από το παράδειγμα της Πορτογαλίας και να δρομολογήσει «κύματα μεταρρυθμίσεων» μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και τις αποφάσεις της Ευρωομάδας της 21ης Ιουνίου. Στην ίδια συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έδειξε μεγαλύτερη μετριοπάθεια σε σχέση με αυτή που είχε επιδείξει στην Αθήνα και κράτησε αμυντική θέση έναντι όσων του καταλογίστηκαν το τελευταίο 48ωρο.

Τα… άκουσαν Σεντένο – Μοσκοβισί

Πάντως, και ο κ. Σεντένο και ο κ. Μοσκοβισί δέχθηκαν βροχή επικρίσεων από σχεδόν όλους τους ευρωβουλευτές αφενός για το κλίμα θριαμβολογίας που προσπάθησαν να μεταφέρουν για τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, αφετέρου για τον ρόλο της Ευρωομάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα οκτώ χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας της Ελλάδας. Κοινή εκτίμηση των περισσότερων ευρωβουλευτών ήταν ότι η Ελλάδα παραμένει σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της να έχει μετατεθεί και όχι επιλυθεί.

Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτή την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις της 22ας Ιουνίου για την Ελλάδα έχουν ως κύριο σκοπό να δώσουν χρόνο προσαρμογής στη χώρα για να ανακάμψει σε βάθος 15ετίας χωρίς τα βάρη τόκων και χρεολυσίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις