Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιασώ: To «χρυσό» deal πώλησης της Iaso General

ΙΑΣΩ

Γιατί η εισηγμένη πουλάει τη θυγατρική της γενική κλινική με την υψηλότερη αποτίμηση στην Ελλάδα και μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Η μείωση του δανεισμού, το timing της κίνησης και η επόμενη ημέρα.

Σημαντική μείωση δανεισμού, ενίσχυση της ρευστότητας και αποδέσμευση από μια δραστηριότητα που απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική φέρνει για την μαιευτική κλινική Ιασώ η επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιασώ General σε εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital.

Σε μια περίοδο ραγδαίων ανακατατάξεων στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων η πώληση της γενικής κλινικής Ιασώ αποτελεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα το πλέον προσοδοφόρο deal για τον πωλητή που έχει διενεργηθεί στην Ελλάδα και μια από τις υψηλότερες συναλλαγές σε επίπεδο συνολικής αποτίμησης (enterprise value) της προς πώληση εταιρείας στην Ευρώπη.

Η προ διμήνου συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα προβλέπει ότι η CVC Capital μέσω της Hellenic Healthcare S.A.R.L, εταιρείας ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο θα αναλάβει αγοράζοντας την Ιασώ General το σύνολο του δανεισμού της ( σ.σ περίπου 28 εκατ. ευρώ) ενώ θα καταβάλει στην πωλήτρια Ιασώ περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, η Ιασώ General αποτιμάται 48 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 15 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA) του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς και σε 35 φορές τα EBITDA του 2016.

Πρόκειται για την υψηλότερη αποτίμηση ομοειδούς εταιρείας στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη για την τελευταία διετία.

Πρόσφατα η CVC Capital αγόρασε το νοσοκομείο Metropolitan με αποτίμηση 8 φορές τα EBITDA, ενώ η Apostolopoulos Ηοldings αποτίμησε το Θεραπευτήριο Υγεία που αποτελεί το leader της αγοράς ιδιωτικών νοσοκομείων στα 287,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 8,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της φετινής χρονιάς.

Το timing της κίνησης

Η εξασφάλιση υψηλής αποτίμησης σχετίζεται σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής με το χρόνο που έκλεισε το deal. Η Ιασώ συμφώνησε την πώληση της γενικής κλινικής της πριν βγουν τα πωλητήρια για Υγεία και Ερρίκος Ντυνάν. Σημειώνεται ότι η CVC Capital προσπάθησε δύο φορές να αποκτήσει το Ερρίκος Ντυνάν απευθείας από την Πειραιώς ( η μια πριν την αγορά της Metropolitan και η άλλη πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ιασώ General) καταθέτοντας προσφορά της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, πρόταση που δεν έγινε δεκτή καθώς η Τράπεζα Πειραιώς την παρέπεμψε στη διαγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ιασώ θα επιτύγχανε να αποτιμηθεί η Ιασώ General στα 48 εκατ. ευρώ, αν είχε προηγηθεί η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν ή και του Υγεία καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι λίγοι και θέτουν ως προϋπόθεση την απόκτηση κρίσιμης θέσης στην αγορά του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Επιθετική κίνηση η πώληση της γενικής κλινικής

Σύμφωνα με το πλάνο της Ιασώ η πώληση της γενικής κλινικής θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό σε επίπεδο ομίλου κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εταιρία. Παράλληλα θα ενισχύσει την ρευστότητά της, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει στις επενδύσεις εκείνες που θα κριθούν απαραίτητες.

Ο δανεισμός του ομίλου στις 30/6, μαζί με τις συμβάσεις leasing, ανερχόταν σε 158 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 149 εκατ. ευρώ.

Με την απο-ενοποίηση του Ιασώ General ο συνολικός δανεισμός θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 131 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός μπορεί να πέσει στα 100 εκατ. ευρώ, αν τα 19,4 εκατ ευρώ του τιμήματος πάνε στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 35,6% στο α’ εξάμηνο του 2017.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η πώληση δεν ήταν αμυντική αλλά άκρως επιθετική, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ Γιώργος Σταματίου σημειώνοντας «οι εξελίξεις που έρχονται απαιτούν ένα δυνατό κεφαλαιακά ΙΑΣΩ έτοιμο να απαντήσει με πράξεις και όχι με λόγια στον ανταγωνισμό που θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα»

Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα για τον όμιλο ΙΑΣΩ;

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να επικεντρωθεί στην βασική δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από τον μαιευτικό και παιδιατρικό τομέα, ενώ θα δει με μεγαλύτερη άνεση τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει για την ενδυνάμωση των θυγατρικών της Φιλοκτήτης και ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τις 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΙΑΣΩ στην οποία και θα αποφασιστεί η διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 4 νέες για κάθε 10 παλιές, με την κεφαλαιοποίηση μέρους των αποθεματικών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις