Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάτω από 14 λεπτά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάτω από 14 λεπτά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ
Φωτογραφία-iStock

Ακόμα και κάτω από τα 14 λεπτά / KWh αναμένεται να βρεθεί τον Ιανουάριο του 2024 το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, εφόσον διατηρηθεί η πτωτική εικόνα στην αγορά χονδρικής.

Όπως είναι γνωστό, το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος εξαρτώνται από τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής. Το Νοέμβριο του 2023 η χονδρική ήταν στα 105 ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο μέχρι τις 26 του μήνα βρίσκεται μεσοσταθμικά στα 103 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερη. Αν κλείσει ο μήνας κοντά σε αυτή την τιμή, τότε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ θα βρεθεί κοντά στα 13,7 – 14 ευρώ / KWh τον Ιανουάριο από 14,5 ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο το προηγούμενο τιμολόγιο αναφοράς Γ1/Ν1 (μαζί με την κρατική επιδότηση).

Πάντως, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν διότι μεγάλη σημασία έχει η έκπτωση που δίνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές. Καθώς ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου συστήματος με τα πολύχρωμα τιμολόγια, δεν αποκλείεται να προσφέρουν παραπάνω έκπτωση για να προσελκύσουν πελάτες. Η συνέχεια, όμως, μπορεί να είναι διαφορετική από το Φεβρουάριο και έπειτα.

Για αυτό και όποιος επιλέξει πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά και να επαναξιολογήσει την κατάσταση μετά από ένα διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές της εγχώριας αγοράς, η πλειοψηφία των καταναλωτών αναμένεται να κινηθεί προς τα πράσινα τιμολόγια, ιδίως αυτό της ΔΕΗ. Εντούτοις, η άσχημη εμπειρία της ενεργειακής κρίσης φαίνεται πως έχει επηρεάσει αρκετούς που στρέφονται προς τη λύση του μπλε, σταθερού, τιμολογίου για δύο βασικούς λόγους:

Ο ένας είναι ότι δεν θέλουν να έχουν το φόβο πιθανών αυξήσεων. Καθώς η γεωπολιτική κατάσταση είναι ευμετάβλητη διεθνώς, το να έχεις ένα έτος με σταθερή τιμή αποτελεί σημαντικό δέλεαρ.

Ταυτόχρονα, πολλοί καταναλωτές έχουν κουραστεί να «κυνηγάνε» πάροχο μήνα με το μήνα, τα τελευταία χρόνια, για να βρουν το φθηνότερο, αποφεύγοντας παράλληλα τις «παγίδες». Αν μπορούν να βρουν ένα μπλε τιμολόγιο λίγο πιο ακριβό από τα πράσινα, τότε είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, άρα η εικόνα δεν θα οριστικοποιηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου, όταν και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ θα δημοσιευτούν όλα τα τελικά πράσινα τιμολόγια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις