Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Αύξηση 10% στις νόμιμες πωλήσεις ποτών θα φέρει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

ΙΟΒΕ: Αύξηση 10% στις νόμιμες πωλήσεις ποτών θα φέρει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Αύξηση 10% στις νόμιμες πωλήσεις ποτών θα φέρει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ σε σχέση με τις συνέπειες μίας διαδικασίας σύγκλισης του εν λόγω φόρου στα ευρωπαϊκά επίπεδα. 

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων νόμιμων προϊόντων κατά περίπου 10% μέχρι το 2026, σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα, επίσης με την ίδια έρευνα, θα προκύψει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά περίπου 325 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026. Επίσης θα έχει τις εξής επιδράσεις:

  • Αύξηση της απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλκοολούχων ποτών κατά 11,3 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Ουδέτερο ή και θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο με συνολική μεταβολή εσόδων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος) έως και 8,0 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση της εγχώριας παραγωγής κατά 10,4% μέχρι το 2026 (σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ), προστατεύοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στην περιφέρεια.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και απελευθέρωση κεφαλαίων που θα μπορούν να κατευθυνθούν σε τομείς επιχειρηματικής δράσης όπως η έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, η απασχόληση νέου επιστημονικού προσωπικού και η προβολή των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
  • Τόνωση των κινήτρων για διάθεση νόμιμων προϊόντων στα κανάλια επιτόπιας κατανάλωσης (τουριστικός τομέας και εστίαση) και ενίσχυση της κατανάλωσης σε αυτά τα κανάλια κατά 4,0% ετησίως περίπου για τα έτη 2024 – 2026.
  • Εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου τοποθετώντας την Ελλάδα πλησιέστερα σε χώρες που έχουν αντίστοιχο τουριστικό προϊόν, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.
  • Μείωση της λιανικής τιμής πώλησης μιας τυπικής φιάλης αλκοολούχου ποτού κατά 10,7% μεταξύ 2023-2026.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις